Een feestelijke verklaring

Op de Belgische tv was het het hele weekend feest. In Nederland iets minder,verjaardagsvuurwerk.jpg vermoed ik. Daarom, voor wie het heeft gemist, hier een link naar de Verklaring van Berlijn, de tekst die gisteren in aanwezigheid van alle regeringsleiders werd getekend om de vijftigste verjaardag van de Europese Unie te vieren.

Ze mochten niet allemaal hun handtekening zetten. De Duitse organisatie had terecht ingezien dat dat wat al te saaie televisie op zou leveren. Daarom tekenden de voorzitters van de drie belangrijkste Europese instellingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zette haar handtekening namens de Raad (de regeringen). José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie (In het Engels, Duits en Frans wordt hij altijd aangeduid als president, maar dat vonden we in Nederland zelfs voor het ‘nee’ tegen de Grondwet al te ver gaan).

Om de derde ondertekenaar te kennen moet je in Brussel werken, vrees ik. Dat was Hans-Gert Pöttering, de voorzitter van het Europese parlement, ook een Duitser. Maar eigenlijk tekenden ze alledrie namens álle Europeanen. De verklaring is geschreven in de ‘wij-vorm’. Een van de eerste zinnen begint: ,,Wij, de burgers van de Europese Unie…”

    • Jeroen van der Kris