Een container zwerfvuil als ondergang van de wereld

Tragedie door Toneelgroep Amsterdam. Tekst en regie: Gerardjan Rijnders. T/m14 april Compagnietheater, Amsterdam. Inl.: www.toneelgroepamster- dam.nl ****_

Tragedie door Toneelgroep Amsterdam. Tekst en regie: Gerardjan Rijnders.

T/m14 april Compagnietheater, Amsterdam. Inl.: www.toneelgroepamster- dam.nl

****_

Met Tragedie heeft Gerardjan Rijnders bij Toneelgroep Amsterdam een mooie en ontoegankelijke voorstelling gemaakt. Een reusachtig bassin is gevuld met spiegelend, zwart water. In een ondergrondse ruimte bevinden zich vijf acteurs, buitenissig uitgedost. Jacob Derwig draagt een slungeljongensachtige broek. Kitty Courbois, in felgroen mantelpakje, is angstaanjagend oud geschminkt. Fred Goessens toont een ronde, blote buik en draagt een gouden kroon van papier. Dit vijftal vormt het koor dat zich van de wereld heeft afgewend.

Wie nooit een Griekse tragedie zag, zal nauwelijks raad weten met deze rollen. De teksten over onverschilligheid zijn razendscherp. De koorleden hebben de wereld allang kapot zien gaan en besloten niet in te grijpen, want – o paradox – juist hierdoor ontstaat ellende.

Dan explodeert de boel. Rondrennende, grauwzwart geklede acteurs schreeuwen het koor toe dat ze iets moeten doen. Het koor sist en jouwt hen uit. Fonteinen schieten uit het bassin omhoog. Uit de toneelhemel valt een container zwerfvuil naar beneden. Tragedie is plots afgelopen. Vijf kwartier heftig theater met als conclusie: onverschilligheid leidt tot de ondergang. Een maatschappelijk probleem dat Rijnders brengt in agressieve vorm. De koorleden brengen hun dilemma’s in bizarre speelstijl. Het mooie is dat hun onverschilligheid als dramatische troef werkt.

    • Kester Freriks