De taalgrens als middenlijn

Niet alleen het gebrek aan voetbaltalent speelde het Belgische elftal zaterdag parten tegen Portugal. Volgens politicus Filip Dewinter van Vlaams Belang zorgde ook de geringe bezieling voor een pijnlijke 4-0 nederlaag.

De oplossing waar de Vlaamse nationalist gisteren meekwam is opmerkelijk: splits het team in een Waals en een Vlaams elftal. De Rode Duivels moeten Vlaamse Leeuwen worden – alsof de geringe hoeveelheid aan talent groter wordt als die in tweeën wordt gebroken.

Maar, zo stelt Dewinter, het gaat om de bezieling, de saamhorigheid die men wel bijvoorbeeld bij Kroatië vindt. Oké, daar was wel een burgeroorlog voor nodig.

De timing van zijn opmerkelijke voorstel is perfect. Niet alleen omdat de verkiezingen in het verdeelde België naderen, maar ook omdat uitgerekend Daniël Van Buyten het eerste doelpunt van Portugal inleidde. En deze speler van Bayern München is een Waal.

Nog even en ook politici in Nederland halen het in hun hoofd om het voetbalveld als slagveld voor hun idealen te misbruiken. En toeval of niet, vragen over loyaliteit zijn ook in Den Haag sinds de laatste verkiezingen populair.

Hoe staat het eigenlijk met de bezieling van de voetballers in Oranje? En was er zaterdag niet precies hetzelfde aan de hand, wat Dewinter dit weekeinde bij de Rode Duivels constateerde? Spelers zijn bij hun club prima in vorm, maar in het nationale tricot loopt het van geen kant. Als in Slovenië woensdag weer zo slecht wordt gespeeld als tegen Roemenië afgelopen zaterdag, moet staatssecretaris Jet Bussemaker van Sport zich misschien wel opmaken voor kamervragen.

Met regionale verdeeldheid valt binnen het Nederlands elftal niet te scoren, maar een splijtzwam is altijd te vinden. Dit weekeinde stelde Geert Wilders van de PVV in Trouw dat, behalve politici, ook rechters, politieagenten en militairen geen dubbel paspoort mogen hebben. Dit in verband met de vereiste loyaliteit aan hun land. Hoe zit dat eigenlijk bij Oranje? Iedereen weet dat een paar rotte appels de sfeer kunnen verpesten. En zijn niet te veel spelers actief in vreemde mogendheden?

Gelukkig verbroedert sport al lang niet meer.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle