Colombiaanse generaal sloot pact met para’s

De Amerikaanse inlichtingdienst CIA heeft aanwijzingen dat de Colombiaanse legergeneraal Mario Montoya nauw heeft samengewerkt met de rechtse paramilitaire organisatie AUC.

Dit meldde The Los Angeles Times gisteren op zijn voorpagina. De krant heeft inzage gehad in een CIA-rapport waarin deze informatie over Montoya is opgenomen. De legergeneraal geldt als een vertrouweling van de Colombiaanse president Álvaro Uribe.

Het CIA-rapport bevat informatie van een inlichtingendienst van een „westerse bondgenoot”, die „eerder een betrouwbare bron is gebleken”. Volgens de krant blijkt ook uit de rest van het rapport dat de CIA de tip serieus neemt. De dienst wil niet op het bericht reageren, maar heeft de authenticiteit van het document bevestigd.

Montoya stond in oktober 2002 aan het hoofd van de brigade die ‘Operatie Orion’ uitvoerde. Nabij de stad Medellín gingen 3.000 soldaten en politieagenten met tanks en legerhelikopters de sloppenwijk Comuna 13 in. Doel, zeiden regering en leger, was de van oorsprong marxistische guerrillabeweging FARC te verdrijven. Veertien mensen vonden de dood.

Volgens het buitenlandse inlichtingenmateriaal heeft Montoya de operatie samen met paramilitairen voorbereid en uitgevoerd. Nadat het leger en politie de wijk van opstandelingen hadden gezuiverd, namen de para’s het gebied over. Montoya, de plaatselijke politiecommandant en een paramilitaire leider legden hun plannen hiertoe vast in een document.

Eerder uitten tegenstanders van de regering-Uribe de beschuldiging dat de AUC zich na de operatie schuldig maakte aan moorden, gedwongen verdwijningen en andere misdaden. Zeker 46 personen zouden zijn verdwenen. Mensenrechtenorganisaties vroegen eerder om Montoya’s aftreden.

Montoya was in de jaren 1995-1997 de militair adviseur van Uribe, toen die nog gouverneur was van de provincie Antioquia. In februari 2006 bevorderde Uribe hem tot generaal.

Uribe verwierp de inhoud van het bericht gisteren. In een verklaring vroeg hij buitenlandse inlichtingdiensten bewijs voor zulke beschuldigingen door te geven aan de gerechtelijke en uitvoerende instanties in Colombia.

Sinds een paar maanden groeit in het land een schandaal over de banden tussen paramilitairen en politici rond Uribe. Met de onthulling over Montoya raakt nu ook de legertop in opspraak.