`Brandweer langere aanrijtijden door verkorting werkweek`

Arnhem. De brandweer zal in grote delen van het land meer tijd nodig hebben om op de plek van de brand te komen. Dat zei Paul Verlaan, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), dit weekeinde. Volgens de NVBR dreigt een tekort aan personeel, nu bonden en gemeenten overeen zijn gekomen dat de werkweek voor brandweermannen hooguit 48 uur mag duren (in plaats van 54 uur). Vorige week werd duidelijk dat geen van de 25 veiligheidsregio`s in Nederland voorbereid is op een grote ramp. Dit is grotendeels te wijten aan de lokale organisatie van de brandweer, die onder het gemeentebestuur valt. Daarnaast zijn alleen de brandweerkorpsen in de grote steden professioneel. De rest van de brandweer leunt op vrijwilligers.