Belegger TCI voert druk op ABN Amro op

Als ABN Amro niet ook openstaat voor gesprekken met andere partijen over een fusie of overname, overweegt het Britse hedgefonds TCI om naar de rechter te stappen. Dat zegt TCI-directeur Chris Hohn in zakenblad The Economist.

ABN Amro kondigde vorige week aan exclusieve fusiegesprekken te voeren met de Britse bank Barclays. Volgens hedgefonds TCI, dat vorige maand in een brief aan ABN Amro aandrong op geheel of gedeeltelijke verkoop van de bank, is dat niet in het belang van aandeelhouders. TCI wil dat ABN een periode van twee maanden instelt waarin ook andere geïnteresseerde partijen de boeken van de Nederlandse bank kunnen onderzoeken, om een eventueel bod te kunnen voorbereiden.

In The Economist zei TCI-directeur Hohn dat er sprake is van „duidelijke verstrengeling van belangen” als ABN Amro achter gesloten deuren met Barclays tot een fusieovereenkomst komt. Op die grond zou hij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof een onderzoek naar wanbeleid kunnen laten instellen.

Een woordvoerder van ABN Amro zegt kennis te hebben genomen van de opmerkingen van Hohn en verder geen details van TCI ontvangen te hebben. Hij benadrukt dat de gesprekken met Barclays nog steeds in „een vroeg stadium” verkeren en dat ABN Amro bij welke beslissing dan ook „de belangen van alle aandeelhouders meeneemt”.

Komende woensdag zal ABN Amro de agenda bekendmaken van de aandeelhoudersvergadering, die eind april wordt gehouden. TCI heeft in zijn brief van eind februari vijf agendapunten voorgedragen, waaronder het voorstel dat ABN Amro actief de mogelijkheden zal onderzoeken om de bank op te splitsen of al dan niet in haar geheel te verkopen, en de opbrengst aan aandeelhouders uit te keren. Elke houder van ten minste 1 procent van de aandelen heeft het recht agendapunten in te brengen. TCI heeft naar eigen zeggen zijn belang inmiddels vergroot naar ruim 2 procent.

In financiële kringen wordt gezegd dat TCI de steun van zo’n 20 procent van de andere aandeelhouders van ABN Amro zou hebben voor zijn punten.

In Londen circuleren intussen ook de namen van twee andere hedgefondsen die een positie in ABN Amro zouden hebben opgebouwd en de brief van TCI steunen: Polygon en Centaurus. Centaurus is een van de activistische beleggers die vorig jaar de strijd aanging met de Nederlandse bedrijven Stork en Ahold.

Polygon Investment Partners is een hedgefonds uit Londen. Het was via een van zijn fondsen als financier betrokken bij de verkoop van VNU. Volgende maand krijgt een fonds van Polygon een notering aan de Amsterdamse beurs.