Basisspelers niet naar Slovenië

Bondscoach Marco van Basten heeft na het teleurstellende gelijkspel tegen Roemenië (0-0) een streep gezet door de namen van de basisspelers Denny Landzaat en Kew Jaliens alsmede reserve Tim de Cler. Oranje vervolgt woensdag de EK-kwalificatie in Celje tegen Slovenië. Die wedstrijd moet gewonnen worden om geen achterstand op te lopen ten opzichte van de concurrenten in Groep G, Roemenië en Bulgarije.

Landzaat was zaterdagavond in de Kuip verdedigende middenvelder. Hij kreeg toen de voorkeur boven AZ-speler Demy de Zeeuw. Landzaat is door zijn speldiscipline vrijwel altijd een vaste kracht geweest in de formatie van Van Basten. Maar zaterdag ontbrak het Oranje weer eens aan een goede opbouw. AZ-verdediger Kew Jaliens opereerde tegen de Roemenen als rechtsback. Hoewel hij zijn verdedigende taken goed uitvoerde, werd hem een tekort aan aanvallende inbreng verweten. Van Basten vanmiddag: „We hebben goede vervangers voor deze spelers. Je maakt keuzes. It’s all in the game.”

Tegenover het vertrek van Landzaat, Jaliens en De Cler, die na Giovanni van Bronckhorst en Urby Emanuelson de derde linkervleugelverdediger was in de selectie, staat de terugkeer van doelman Edwin van der Sar. De aanvoerder van het Nederlands elftal is hersteld van een kuitblessure.

Op het veld van amateurvereniging Quick Boys in Katwijk ontbraken Wesley Sneijder en Arjen Robben. Zij kampten respectievelijk met een onderbeen- en knieblessure. Alle ogen van de media waren vanmiddag gericht op Dirk Kuijt, de Liverpool-spits die in de Kuip alleen mocht warmlopen. „Mijn teleurstelling ging over in boosheid”, aldus Kuijt. „Maar dat is toch logisch? Maar ik respecteer de beslissing van de bondscoach en zal terugknokken. Ik zal nooit zomaar weglopen. Als ik tegen Slovenië weer niet speel is het wel een heel vervelende week geweest.”