AutoRai, boekenprijzen, feest voor De Graafschap?

1Morgen opent premier Balkenende de AutoRai in Amsterdam. Morgen is een ‘persdag’, alleen voor de media dus. Maar niet getreurd, ‘de consument’ mag woensdag komen en heeft tot en met 9 april de tijd. Dertien dagen autopret dus. En het is heus niet alleen maar luchtvervuiling, die autobeurs. In het persbericht van de AutoRai lezen we: „Duurzaamheid is één van de centrale thema’s op de AutoRai 2007. Op het tweejaarlijkse auto-evenement in de RAI te Amsterdam toont de auto-industrie op welke manier ze maatschappelijke problemen op het gebied van milieu, bereikbaarheid en veiligheid aanpakt.” Dat komt dus wel goed.

En als je niet van auto’s houdt, kun je altijd nog naar de Visma, de ‘nationale hengelsportbeurs’. Van donderdag tot en met zondag 1 april. In Ahoy’ Rotterdam.

2Vanavond maakt de jury van de Libris Literatuur Prijs de nomaties bekend. Er is een longlist met 18 titels (te vinden op libris.nl), hieruit volgt een lijst met zes nominaties. Een nominatie levert 2.500 euro op voor de auteur. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs is op maandag 7 mei, de winnaar krijgt 50.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar K. Schippers voor Waar was je nou.

Op zaterdag is de uitreiking van de Belgische literatuurprijs De Gouden Uil. Genomineerd zijn Remco Campert (Het satijnen hart), Arnon Grunberg (Tirza), Tom Lanoye (Het derde huwelijk), Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) en Christiaan Weijts (Art. 285b).

Vrijdag begint de Maand van de Filosofie. Met onder meer zaterdag in Felix Meritis in Amsterdam de 6e Nacht van de filosofie. Dat wordt nog dringen die nacht, want in Vredenburg Utrecht is het dan de 27e Nacht van de Poëzie.

3Er is weer voetbal! Woensdag is er, net als eergisteren, een kwalificatiewedstrijd voor het EK 2008: Slovenië-Nederland.

En vrijdag kan De Graafschap kampioen worden in de Jupiler League (voorheen de Eerste Divisie). Na afgelopen vrijdag staat de ploeg uit Doetinchem stevig bovenaan: 14 punten voorsprong op nummer 2 RBC Roosendaal en nog vijf wedstrijden te spelen. Als De Graafschap vrijdag thuis wint van Emmen (11de op de ranglijst), is het kampioenschap binnen.

Verder deze week, niet vergeten:

woensdag en donderdag is in Rosmalen het NK Straatmaken voor Vaklieden;

donderdag wordt in de Keukenhof de Teletubbietulp gedoopt;

zaterdag is de Nationale Schoolkrantdag met de uitreiking van de Schoolkrant Awards;

zaterdag – lekker weg in eigen land! – is het Open Dag op de Amsterdamse Wallen;

op Palmzondag is in Deventer de Wereldjongerendag Passion 07, waar vele Nederlandse katholieke jongeren hun geloof zullen vieren.

Samenstelling: Peter Leijten