Alle dieren zijn foetsie en op vakantie

libelle.jpgDertig procent van alle planten en dieren op de wereld zijn te vinden in het Amazonegebied. Alleen al in het stroomgebied van de Amazonerivier leven 427 soorten zoogdieren, 1.294 soorten vogels, 378 soorten reptielen, 427 soorten amfibieën en ten minste 3.000 verschillende vissoorten. Zeggen ze. Want na vier dagen in de jungle waag ik die cijfers te betwijfelen. In het Amazonewoud - even groot als het geciviliseerde deel van Europa - zie je vrijwel geen enkel dier. Ik was al blij met deze libelle die op de reling van de jungleboot een wesp ging zitten wegknagen. Het was een onverstoorbaar smakkende schrokop die zich in alle standjes liet vastleggen.

De overige niet menselijke wezens die ik tegenkwam, waren op de vingers van een hand te spin.jpgtellen. Twee honden, een papegaai, een enkele dolfijn en deze rare spin die erg in trek was bij de vrouwtjes. Soms hoorde ik in de verte een aap maar volgens de Brazilianen was het een kikker.

Het is best mooi in het Amazonegebied maar niet vanwege de fauna. Voor dieren moet je naar de dierentuin.

    • Marcel Haenen