Advocaat van Endstra als getuige

Een voormalige advocaat van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft in de zaak tegen Willem Holleeder in het geheim bij het Openbaar Ministerie belastende verklaringen afgelegd.

De getuige, vertrouweling en adviseur van Endstra Bram Zeegers, heeft tegen NRC Handelsblad verklaard dat hij tussen september 2004 en december 2006 vijftien zogeheten kluisverklaringen heeft afgelegd bij zaaksofficieren Koos Plooij, Fred Teeven en diens opvolger Saskia de Vries. Kluisverklaringen mogen alleen met expliciete toestemming van de getuige aan het dossier worden toegevoegd.

De getuigenis van Zeegers is belastend voor Heineken-ontvoerder Holleeder, wiens strafzaak volgende week begint. Het OM bevestigt dat vandaag nieuw bewijsmateriaal aan het Holleeder-dossier is toegevoegd, maar wil er inhoudelijk niet op ingaan. In het proces tegen Holleeder staan nog zes medeverdachten terecht die allen worden verdacht van afpersing van handelaren in vastgoed.

Zeegers zegt dat hij lang getwijfeld heeft of hij toestemming zou geven voor het gebruik van zijn verklaring. „Dit is voor mij niet zonder risico. Maar wat er met Wim Endstra is gebeurd, vind ik zo ernstig dat ik tegenover de rechtbank in alle openheid een verklaring wil afleggen.” Die twijfel werd gevoed door de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl, geliquideerd vlak voor hij als anonieme bedreigde getuige een verklaring zou afleggen bij de onderzoeksrechter. Dat is de reden dat Zeegers’ verklaringen pas op het laatste moment aan het dossier zijn toegevoegd. Zeegers wil niet ingaan op de vraag of justitie maatregelen voor zijn veiligheid heeft getroffen.

Zeegers, die in 1998 om privé-redenen zijn advocatenpraktijk stopte, kende Endstra sinds 1989. Hij stond hem bij als advocaat in civiele zaken en werkte sinds 1999 als juridisch adviseur voor de vastgoedhandelaar.

In die functie was Zeegers op de hoogte van de problemen die Endstra had met de criminele kopstukken Willem Holleeder en de in 2005 vermoorde John Mieremet. Zeegers is daarmee een van de weinigen die uit eigen wetenschap kunnen vertellen, omdat hij bij bepaalde gebeurtenissen aanwezig was of belangrijke stukken heeft gezien.

Zeegers is niet onomstreden. Ondanks zijn gesprekken met justitie werd hij in 2005 veroordeeld tot een geldboete van 3.000 euro voor zijn aandeel in de affaire rond het Antilliaanse bordeel Campo Alegre. Zeegers bracht in 1999 en 2000 op verzoek van een Amsterdamse advocaat ruim zes miljoen gulden contant naar Liechtenstein om het daar te storten op rekening van een bedrijf van Giovanni van I., een van de hoofdverdachten in deze zaak, die werd veroordeeld voor drugshandel.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat Zeegers wist dat het hier om crimineel geld ging, maar had hij dat wel kunnen vermoeden. Zeegers stelt dat hij „naïef is geweest” en „een ernstige beoordelingsfout” heeft gemaakt. „Ik heb daar spijt van en heb de straf die mij is opgelegd geaccepteerd.”

holleeder: pagina 2

    • Jan Meeus