7 redenen om thuis te blijven

1 Een taal leren

Gratis onlinecursus Frans

www.gratisfransleren.nl

Frans is waarschijnlijk een van de mooiste talen ter wereld. Alleen jammer dat je er na de middelbare school er over het algemeen zo weinig meer mee doet.

Op vakantie een croque-monsieur bestellen, dat lukt meestal nog wel. Maar het schrijven van een grammaticaal correcte brief of het voeren van een – inhoudelijk – gesprek met een Fransman is een ander verhaal.

Speciaal voor de Nederlanders die hun kennis van het Frans willen opvijzelen, is de startpagina gratisfransleren.nl in het leven geroepen. Op deze site staan honderden interactieve oefeningen, geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Zo maken de sites lexiquefle.free.fr en languageguide.org ouderwets woordjes stampen leuk, doordat je aan de hand van afbeeldingen het goede antwoord moet aanklikken.

Het leren van grammatica is een taaiere klus. De oefeningen zijn vaak saaier. Maar op de sites polarfle.com en jeudeloie.free.fr wordt Frans leren schrijven weer reuze-interessant door een detectiveverhaal en het spelen van een potje ganzenbord.

Bonne chance! (RH)

2 Documentaire

VPRO’s Import: Al otro lado

Ned. 2, 23.40-0.40u.

De Mexicaan Magdiel is muzikant. Hij speelt traditionele corrido-muziek. Corrido’s gaan over de daden van helden (of juist criminelen) in het Amerikaans-Mexicaanse grensgebied. Om zijn leefomstandigheden te verbeteren wil Magdiel, net als veel andere Mexicanen, naar de Verenigde Staten vertrekken. Hij ontmoet een gids die mensen illegaal de grens over helpt. Als tegenprestatie moet Magdiel een lied over hem schrijven.

3 Film

Collateral

SBS 6, 20.30-22.30u.

Een huurmoordenaar wil in één nacht vijf getuigen in een rechtzaak tegen een drugsbende om het leven brengen. Hij gijzelt een taxichauffeur, die hem gedurende de nacht door Los Angeles moet rijden. In eerste instantie verzet de chauffeur zich tegen zijn gijzelnemer. Maar uiteindelijk ontstaat er wederzijds begrip tussen de beide mannen. Met in de hoofdrollen Tom Cruise en Jamie Foxx.

4 Scheiden

Ex-wives club

RTL 5, 21.30-22.30u.

We konden al kijken naar zingende sterren, sterren op de kunstschaats, sterren die stijldansen en niet te vergeten sterren die de nodige kilo’s willen afvallen. Aan deze lijst is echter weer een nieuw programma toegevoegd: scheiden met de sterren. In het programma Ex-wives-club nemen Sylvana Simons, Rosalie van Breemen en Esther Blinker gescheiden vrouwen onder handen en proberen hen over hun leed heen te helpen.

5 Opslaan

Favorieten opslaan

www.del.icio.us

Toen mijn laptop twee jaar geleden werd gestolen, was dat een kleine, persoonlijke ramp. De laatste back-up dateerde van een maand daarvoor. Al mijn afspraken, e-mailadressen en drie nog onuitgewerkte interviews waren weg. Dat was de schade van het eerste moment. In de maanden daarna besefte ik bijna dagelijks dat er nog iets kostbaars weg was, iets waarvan ik zelfs nooit had bedacht om te back-uppen: al mijn internetfavorieten. Die geweldige selectie huisjes in de Ardennen, alle superreceptensites, de weblogs die ik volg, wandelroutes in Gelderland. Weg, weg, weg. Tegenwoordig ‘bewaar’ ik mijn favorieten op Del.icio.us. Ik geef ze ‘tags’ en dat werkt, als je er eenmaal aan gewend bent, makkelijker dan opslaan in mappen. Ik kan mijn favorieten delen met vrienden en Del.icio.us is een eindeloze bron voor nieuwe ontdekkingen. Maar liefst anderhalf miljoen mensen doen namelijk hetzelfde. (CJ)

6 Aankleden

Haute couture voor honden

www.ehallstromc.com, prijs van de hondenkleding op aanvraag (tussen 70 euro en 240 euro)

Regenjasjes, truitjes en zelfs galakledij. De zusjes Eva en Eleonor Hallströme leggen zich toe op het ontwerpen van modelijnen voor honden. Baasjes hebben de keuze uit drie collecties: de exclusieve, de prêt-à-porter en de casual-collectie (hiphophund). Voor de exclusieve collectie gebruiken de zusjes Hallströme de meest luxueuze stoffen als zijde, satijn en kasjmier verfraaid met borduursels en lovertjes. De casual-collectie is dan weer in gewoon katoen. Alle stukken zijn handgemaakt en op maat. Je meet gewoon je hond van de achterkant van zijn nek tot aan het begin van zijn staart. Via de website kun je ook speciale kapstokjes bestellen, zodat alles netjes in de hondenkleerkast past. En van één ding ben je in elk geval zeker: als je naar een feestje gaat, zal jouw hond niet hetzelfde aanhebben als een andere. (EB)

7 Vragen stellen

Levensvragen

www.vragenvallei.nl

Menselijk contact is tegenwoordig overbodig, alles kan via internet. Zo ook een bezoekje aan een waarzegster of tarotkaartlezer. Alle belangrijke levensvragen – ga je eindelijk meer verdienen, krijg je een vriend(in) of kinderen – krijgen een antwoord op vragenvallei.nl. De site verwelkomt je met een zigeunerachtig muziekje, en als een rood gordijn optrekt, kom je in een groene vallei (inclusief stromend beekje en fluitende vogels). Zet dus vooral het geluid van je computer aan. Vervolgens ‘loop’ je naar een biechtstoel, het tarotpaleis of verlaat je je op I-Tjing-stenen nabij een kletterende waterval. Vind je de antwoorden van de kaarten of stenen niet bevredigend, of wil je een minder algemeen advies, dan kun je altijd een uitgebreider raad krijgen. Daar moet je wel voor betalen. Virtueel waarzeggen lijkt een normale zaak. Volgens gegevens op de site trekt de pagina dagelijks vijfhonderd bezoekers. (TK)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Renée Heidekamp, Carola Janssen en Titia Ketelaar