Voetbalrechten?

Talpa (Tien), dat het eredivisievoetbal uitzendt, praat met andere partijen over samenwerking. Dit jaar worden de voetbalrechten weer geveild. Voorkeur voor een tv-zender?

Chris Woerts, commercieel directeur Feyenoord, in 2005 als commercieel directeur belangenorganisatie eredivisieclubs (ECV) betrokken bij verkoop voetbalrechten (tot en met seizoen ‘07/’08) aan Talpa: „Het heeft geen zin te speculeren over het vrijkomen van de voetbalrechten voor volgend seizoen in het geval dat Talpa met een andere zender gaat samenwerken. Talpa is in gesprek met meerdere partijen. Totdat daarover iets bekend is, verandert er niks. Eind dit jaar is er weer een tenderprocedure (over uitzendrechten vanaf seizoen 2008/’09, red.) en hebben alle zenders gelijke kansen. Naar welke zender het eredivisievoetbal gaat, bepaalt de markt. De ECV stelt als voorwaarde dat aan de journalistieke integriteit niet wordt getornd. Wij zijn heel tevreden over Talpa. Er is discussie over de volgorde waarin de wedstrijden worden uitgezonden en over de onderbrekingen voor reclame. Maar het programma ‘De Wedstrijden’ wordt journalistiek zorgvuldig gemaakt, met leuke toevoegingen als meer graphics en meer camera’s.”

Hugo Borst, analist bij Studio Voetbal (NOS): „De NOS heeft mijn voorkeur. Als de NOS de voetbalrechten weer heeft, ben je ervan verzekerd dat je zondagavond bij Studio Voetbal gebruik kunt maken van wedstrijdbeelden van dat weekeinde. Dat is prettig om een gesprek te illustreren. Overigens hebben de kijkcijfers van Studio Voetbal er niet onder geleden dat Talpa de samenvattingen had. Verder maakt het mij niet zoveel uit welke zender het eredivisievoetbal uitzendt. Ik vond het ook geen ramp dat het naar Talpa ging. Talpa heeft het niet slecht gedaan. Wat me wel heeft gestoord aan De Wedstrijden, is dat de belangrijkste wedstrijd niet aan de kop van het programma zat en er reclameblokken tussendoor kwamen.”

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International, analist Voetbal Insite (RTL 7): „Ik heb geen voorkeur. De productiemaatschappij en de beelden blijven hetzelfde. Beelden spelen de hoofdrol in de waardering van kijkers, niet de zender of de anchorman. Ik hoop dat het voetbal bij een zender terechtkomt die de kijkers serieus neemt. Ik begrijp de strategie van Talpa, dat de beste wedstrijd tot het laatst bewaart. Maar als kijkers een andere volgorde willen en de protesten aanhouden, moet je als zender luisteren en niet het beste tot het laatst blijven bewaren. De arrogantie van die macht is afgestraft (De Wedstrijden trekt minder kijkers dan voorheen Studio Sport, red.). Reclameblokken moet je accepteren bij een commerciële zender. Daarvan hoesten ze het geld op voor de rechten. Dat is een gezondere financiële basis dan dat de NOS uit publieke middelen waanzinnige bedragen betaalt voor het voetbal.”

Jan van Halst, analist bij De Wedstrijden (Tien): „Het maakt mij niet uit, als de manier waarop het wordt gepresenteerd maar hetzelfde blijft. Het liefst bij Talpa dus. De nieuwe insteek was verfrissend. De vele cameraposities leveren mooie emotionele beelden op en zijn een meerwaarde. Verder biedt De Wedstrijden, meer dan vroeger bij de NOS, allerlei informatie en statistieken rond een wedstrijd. De interviews, met supporters voor de wedstrijd en met spelers en trainers na afloop, geven een mooi totaalbeeld van hoe zo’n duel leeft bij de mensen. Veel mensen hangen aan het verleden, ik niet. We leven in snelle tijden. Daar speelt Talpa goed op in.”

Erol Erdogan, woordvoerder supportersvereniging Ajax: „Vanuit de achterban hoor ik veel kritiek op de lange commercials. En veel mensen vinden het niet fijn dat Talpa de beste wedstrijden tot het eind bewaart. Bij de NOS kwam de wedstrijd van Ajax vrij snel aan het begin van het programma. Nu weten kijkers niet wanneer wat komt. Een zender die de beste wedstrijden eerder in het programma brengt, lijkt me de beste partij. Een uitzending zoals bij Tien, maar dan zonder commercials, heeft mijn voorkeur. Tien brengt het voetbal uitgebreider dan de NOS. Het is ook dynamischer en meer van deze tijd. Bij de NOS waren ze een beetje in slaap gesukkeld omdat ze de voetbalrechten altijd al hadden.”

    • Pieter de Vries