Vete García Márquez en Llosa ontrafeld

Gabriel García Márquez op zijn 80ste verjaardag op 6 maart Foto AP **FILE**Colombian writer Gabriel Garcia Marquez toasts with journalists during the Inter American Press Association meeting in Cartagena, Colombia, Monday, March 19, 2007, 13 days after he turned 80. A recent newspaper article explained the fight that started the mysterious feud between the Nobel Prize for literature winner and Peruvian novelist Mario Vargas Llosa. (AP Photo/ William Fernando Martinez) Associated Press

Met een rechtse hoek op het linkeroog en op de neus van zijn Colombiaanse vriend Gabriel García Márquez, maakte de Peruviaan Mario Vargas Llosa in februari 1976 een eind aan de legendarische vriendschap tussen de twee beroemdste Zuid-Amerikaanse schrijvers. Ze waren bloedbroeders. García Márquez was de peetvader van Vargas Llosa’s zoon Gabriel.

Voor die klap bij een filmpremière in Mexico-Stad was geen duidelijke aanleiding. De twee schrijvers zeiden er zelf nooit iets over. En zo bleef de affaire meer dan dertig jaar lang een mysterie. Er waren alleen geruchten. Over jaloezie, toen García Márquez steeds beroemder werd en in 1982 de Nobelprijs kreeg. Over een driehoeksverhouding rond Vargas Llosa’s vrouw. En over politieke meningsverschillen.

Toen Márquez op 6 maart tachtig werd, publiceerde de Mexicaanse fotograaf Rodrigo Moya een foto uit 1976 van de bebloede García Márquez. Moya herinnert zich dat Vargas Llosa boos was over het advies van García Márquez en diens vrouw aan Vargas Llosa’s vrouw Patricia om te gaan scheiden, wegens de ontrouw van haar man.

Na jarenlange tegenstand heeft Vargas Llosa nu wel toegestemd in de gedeeltelijke publicatie van een hooggestemd essay dat hij ooit schreef over García's Márquez’ Honderd jaar eenzaamheid in een jubileumeditie van het boek. (AP)