Verbouwen voor een fornuis in Engelse sfeer

Foto Jorgen Krielen/Aerdenhout, 16-03-2007/ AGA Cooker Krielen, Jorgen

Petra Smitshuijzen (42) is naar eigen zeggen in het verkeerde land geboren: „Ik zou beter passen in Groot-Brittannië.” Met een Aga Cooker van 11.195 euro creëert ze in Aerdenhout in ieder geval de Engelse sfeer. Nadat wel eerst de keuken moest worden verbouwd om het fornuis te kunnen plaatsen.

Hoe verliep je kennismaking met Aga?

„Ik had de Aga Cooker in verschillende woonbladen zien staan en viel meteen voor de vorm. Toen we tijdens onze vakantie in Engeland in een Bed & Breakfast sliepen, stond er één in de keuken. Ik wist meteen dat ik ooit zo’n fornuis wilde hebben. Het was meer dan een wens, het was een feit. Kort daarna liepen we op de Amsterdamse Woonbeurs waar we weer een Aga zagen staan. Ze hadden een beursaanbieding: bij aankoop ter plekke was de aansluiting thuis gratis. Ik ben ervoor gevallen. Er was alleen nog een probleem: de Aga paste niet in de keuken, daar kon nauwelijks een gewoon fornuis in en deze is zeker twee keer zo groot, diep en breed.”

Je koopt een fornuis, je krijgt een verbouwing.

„Het duurde daarbij ook even voordat de keuken klaar was. Ik heb vijf jaar op een aannemer gewacht met wie ik per se wilde werken en de verbouwing duurde nog bijna een jaar. Maar daarna was de keuken ook perfect en konden ze de Aga installeren. Het was december en tussen alle dozen, planken en metselwerken heb ik het kerstdiner gekookt.”

Waarom per se een Aga?

„Het is een andere manier van koken, een manier van leven, zou ik bijna zeggen. De Aga staat altijd aan, het duurt minimaal een dag voor de ovens op de juiste temperatuur zijn. Mensen staan er tegenaan, zitten erop. Ik zit altijd in de keuken, in de woonkamer kom ik bijna niet meer. Het fornuis is de verwarming van de benedenverdieping, tenminste, dat zeggen ze als ze het fornuis aan je verkopen. Of het echt zo is…”

De gasrekening zal het wel laten zien?

„Die is gestegen ja, maar mijn man doet de administratie. Ik vraag er maar niet naar. We hebben wel geluk gehad met de verbouwing; die konden we financieren met de overwaarde van ons huis. We woonden er tien jaar en de woning was daardoor behoorlijk in waarde gestegen”

Heb je nog wensen over?

„Zeven jaar geleden heb ik een wensenlijst gemaakt, met daarop alles wat ik wilde hebben, ongeacht of dat mogelijk was. Een huis in Frankrijk, een glazen serre in de tuin voor mijn atelier. Het is bijna eng, maar alles is uitgekomen.”

    • Willemijn van Benthem