Van Dik Hout. Alles waar ik nooit aan begon

Van Dik Hout. Alles waar ik nooit aan begon (V2) ***--

Van Dik Hout. Alles waar ik nooit aan begon (V2)

De Nederlandse band Van Dik Hout maakt muziek die op het podium thuishoort. Bij alle nummers van de nieuwe cd, Alles waar ik nooit aan begon, kun je je voorstellen hoe bij een liveconcert de gitarist zijn akkoorden extra zal aanzetten, de drummer net wat harder beukt, en hoe zanger Martin Buitenhuis met iets doorleefder stemgeluid uitroept: „Ik heb niemand nodig om alleen te zijn”. Want Van Dik Hout op cd is huiskamerrock die ‘af’ is, maar niet ver genoeg gaat. De teksten hebben lagen: ze zijn vaag, met steeds een glimp van concrete houvast. Dat werkt goed, en Buitenhuis heeft een losse omgang met de woorden, ook in zijn zang. Bij die associatieve stijl past muziek die ook iets durft. De rockliedjes zijn in melodie bevredigend, maar in uitvoering oubollig. Van een groep die al zeven cd’s heeft gemaakt zou je denken dat ze zelf ook behoefte krijgen aan extra avontuur in met name het gitaargeluid. Of ze bewaren dat voor het liveconcert (31/3 Taaipop, Lutjebroek; 8/4 Paasrock, De Meern).

HESTER CARVALHO