Toverbalsoep

voor 8 porties:200 g knolselderij, geschild3 stengels bleekselderij, draden weggehaald180 g worteltjes, geschrapt250 g bloemige aardappels, geschild1 grote ui, geschild en in plakken1 middelgrote prei (wit + lichte groen)2 handjes grof gesneden gladde peterseliezout en versgemalen peper

De felgekleurde suikerbal die je vroeger voor een stuiver uit de snoepautomaat kon trekken, veranderde gaandeweg het zuigen telkens van kleur, al bleef de smaak hetzelfde.

Zo is dat ook een beetje met deze basissoep van gepureerde groenten, met dien verstande dat de kleur van de soep hetzelfde blijft maar de smaak telkens kan worden gewijzigd door extra toevoegingen. Maak een grote hoeveelheid basissoep en stop de niet direct benodigde soep, verdeeld in porties, in de diepvries.

Bereiding: Snijd de groenten in stukjes, breng ze samen met peterselie en 1,3 liter water in een ruime pan aan de kook en laat ze 1 uur in gesloten pan op laag vuur door koken. Pureer het geheel met een staafmixer zodat gebonden groentesoep wordt verkregen en breng hem op smaak met zout en peper.

Voor het toverbaleffect kunnen per portie soep (circa 2 ½ dl ) 100 gram van een zelf samengestelde groentemix in wat olijfolie in 2-3 minuten bijtgaar worden gebakken en vlak voor het serveren aan de hete soep worden toegevoegd. Bijvoorbeeld halve plakjes courgette, fijngesneden peterselie of korianderblad en knoflook, partjes grotchampignon of plakjes shiitake, overlangs gehalveerde roma- of cherrytomaatjes, kleine stukjes rode/groene paprika.

Wie van kruidige soep houdt kan nog 2 theelepels gemalen korianderzaad of komijnzaad toevoegen en voor een pikante touch kan de knoflook worden vervangen door 1/2 theelepel gedroogde mix van gemalen knoflook, peterselie en cayennepeper (dit wordt meestal gebruikt voor de bereiding van spaghetti aglio, olio e peperoncino). Strooi wat geraspte parmigiano reggiano over de soep (zolang geen koriander, komijn of cayennepeper worden gebruikt) en houd de smaken helder door niet een ratjetoe van te veel ingrediënten aan de soep toe te voegen.

Sprenkel nog een drupje rauwe olijfolie extra vergine over de soep in het bord. Zo wordt een verrukkelijk, verwarmend en voedzaam bord soep verkregen.

    • Florine Boucher