Televisie Voorkeur

In de serie ZDF History wordt vanavond in de aflevering Gnade ohne Wahrheit? met een ‘filmisch essay’ de geschiedenis verteld van de Duitse extreem-linkse stadsguerrillabeweging Rote Armee Fraktion (R.A.F) die ook bekend stond als de Baader-Meinhof-Groep. ZDF, 23.40-0.25u. Foto AP: de door de R.A.F. ontvoerde en later vermoorde werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer ** FILE ** Head of then West Germany's national employer federation, Hanns-Martin Schleyer, holds a sign reading: "Captive of RAF (Red Army Faction) for 20 days" in a Sept. 28, 1977 file photo that was published by French newspaper "Liberation". A German court approved parole Monday, Feb. 12, 2007 for convicted terrorist Brigitte Mohnhaupt, one of the last jailed members of the leftist Red Army Faction. Mohnhaupt, 57, may be released in late March after serving 24 years of a life sentence for multiple murders, the Stuttgart state court ruled. Mohnhaupt was convicted in 1985 of nine murders, including those in the late 1970s of former West German chief federal prosecutor Siegfried Buback and of Hanns-Martin Schleyer, the head of the country's industry federation. (AP Photo/HO) Associated Press

actualiteit

Buitenhof. Interview met secretaris-generaal van de EU Solana over o.m. de positie van Nederland in de Unie na het nee tegen de grondwet, het gebrek aan een gezamenlijk Europees standpunt over het raketschild en de Europese opstelling tegenover Iran. Verder de voorzitter van bouwend Nederland Elco Brinkman over de lijst met veertig probleemwijken. Ned.1, 12.10-13.05u.

informatief

Over leven: Help, ik durf niet naar buiten. Documentaire over bijzondere therapie die psycholoog Paul Salkovskis heeft ontwikkeld voor agorafoben, mensen met straatvrees. België 2 (Canvas), 22.00-22.35u.

KRO Reporter Special: Nederland en de Irak-oorlog. Ontvoeringen, liquidaties en bomaanslagen in Irak bepalen dagelijks het nieuws. Ten minste 50.000 burgers zijn al omgekomen, meer dan 3000 Amerikaanse militairen sneuvelden. Nederland steunde in maart 2003 de Amerikaanse aanval op Irak, het startschot voor de huidige problemen. Een gesprek met mensen die direct bij de Nederlandse besluitvorming waren betrokken en geheime stukken die een nieuw licht werpen op de Nederlandse rol bij de val van Saddam. Ned. 3, 21.30-22.35u.

documentaire

Het uur van de wolf: Maxim Vengerov - De dansende violist. Documentaire over de violist Maxim Vengerov (1974), die wordt beschouwd als een van de besten ter wereld. De film toont o.m. beelden uit zijn jeugd in het koude Novosibirsk (Siberië), zijn experimenten met de elektrische viool en zijn passie voor tango. Met bijzondere archiefopnamen. Eerder uitgezonden op 25 april 2006. Ned.2, 19.00-19.55u.

Panorama: Een positief verhaal. Er is een probleem als toeschouwers bij een sport zich niet langer afvragen of er iemand doping heeft gebruikt maar of er iemand is die dat nièt heeft gedaan. De analyse is van Richard W. Pound, de voorzitter van het WADA, het Wereld Anti-oping Agentschap. Volgens zijn criterium is het wielrennen een sport in moeilijkheden. België 2, (Canvas), 20.15-21.05u.

King Tut's Mystery Tomb Opened. Voor het eerst in 80 jaar wordt in de Vallei der Koningen een tombe geopend. Het gaat om de tombe KV 63, die in februari 2006 werd opgegraven. De tombe is meer dan 3000 jaar luchtdicht afgesloten geweest. Eenmaal geopend wordt het een race tegen de klok, omdat blootstelling aan lucht de schatten in gevaar brengt. Hierbij komt nog de dreiging van zandstormen, overstromingen en nieuwsgierige insluipers. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

The Trap - What happened to our dreams of freedom. Laatste deel van een documentaireserie over de oorsprong van ons hedendaagse idee van vrijheid. BBC 2, 22.00-23.00u.

Kunst

Boeken. De geschiedkundigen Patrick Dassen en Krijn Thijs over het boek Duitsers als slachtoffers, het einde van een taboe?, waarin verschillende Duitslandkenners zich uitlaten over het recente publieke debat in Duitsland. Daarin is opmerkelijk veel aandacht is voor Duitsers als slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Of het nu gaat om de geallieerde bombardementen op Duitse steden of om de lotgevallen van meer dan twaalf miljoen ‘verdreven’ Duitsers uit Midden- en Oost-Europa. Ned.1, 10.20-10.50u.

Arena. Het Berliner Philharmoniker speelt de Vijfde Symfonie van Ludwig von Beethoven ter ere van het 50-jarig Verdrag van Rome. De minister van OCW, Ronald Plasterk, al jaren lid van een amateurkoor, verklaart hoe hij zijn liefde voor de Mattheus Passion rijmt met zijn atheïstische levensvisie. Verder aandacht voor het animatie-theater via de gezelschappen Hotel Modern en het Amsterdams Marionetten Theater. Ned. 2, 17.10-18.23u.

sport

NOS Studio Voetbal. Praatprogramma waarin Hugo Borst en Youri Mulder met een gast het internationale voetbal doornemen. Ned. 1, 22.15-23.00u.

De wedstrijden. Samenvattingen van de kwalificatiewedstrijden voor EK voetbal 2008, later op de avond terugblik op eredivisie en samenvattingen van buitenlandse wedstrijden. Tien, 19.00-20.30 & 22.30-23.35u.

Cricket Word Cup highlights. Samenvattingen van de wedstrijden om de wereldbeker in West-Indië. BBC 1, 0.30-1.15u.