Televisie Overige Films

Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/Engeland). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt te hooi en te gras uit diens Verzameld Werk. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie dat zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. Goed voor zeven Oscars. RTL4, 12.05-14.15u.

On Golden Pond (Mark Rydell, 1981, VS). Sentimentele ‘kwaliteitsfilm’ naar toneelstuk van Ernest Thompson. In gouden licht van New England viert sarcastische, stervende oude man (Henry Fonda) zijn laatste zomervakantie, in gezelschap van babbelzieke vrouw (Katharine Hepburn) en rancuneuze dochter (Jane Fonda). België 1, 14.00-15.45u.

The wind will comb your tresses. Iraanse korte film uit 2003 van Saman Salur. Een jongen herbeleeft de nostalgische momenten van zijn eerste pure liefde. Ned. 2, 14.25-14.45u.

Toy Story (John Lasseter, 1995, VS). Eerste avondvullende computeranimatiefilm uit de geschiedenis brengt speelgoed van hard plastic tot leven. Cowboy Woody wordt in populariteit overvleugeld door astronaut Buzz Lightyear. BBC1, 19.20-20.35u.

Nine Months (Chris Columbus, 1995, VS). Prenatale komedie zet alles op het komische talent van Hugh Grant. Terwijl zijn onverwacht zwangere vrouw Julianne Moore zich ontpopt tot brave broedkip vol moedergevoelens, slaat hij aan het twijfelen en ijsberen. RTL4, 20.00-21.55u.

Braveheart. Het einde van de 13de eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z’n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden. RTL5, 22.00-0.15u.

Psycho (Gus Van Sant, 1998, VS). Van shot tot shot getrouwe remake in kleur van Hitchcocks klassieker uit 1960, inclusief de vermaarde muziek van Bernard Herrmann. Met Anne Heche in Janet Leigh’s rol van Marion Crane en Vince Vaughn als Anthony Perkins’ moteleigenaar Norman Bates. Uiterst curieus. RTL7, 22.35-0.39u.

Les enfants de l’amour. Belgische gedramatiseerde documentaire uit 2002 van Geoffrey Enthoven. De scheiding van hun ouders weegt zwaar op de negenjarige Winnie, twaalfjarige Olivier en hun vijfjarige stiefzusje Aurelie. Canvas, 23.30-01.00u.

Y tu mamá también (Alfonso Cuarón, 2001, Mexico). Internationaal kassucces is Mexicaanse ‘road movie’ voor twee pubers en een tien jaar oudere vrouw, op weg naar een paradijselijk strand. Film draait om kortstondig genot dat langdurig lijkt, genot van jong zijn en zonneschijn, van rijk zijn en zwemmen, van orgasmes en van in een auto naar het einde van de wereld rijden. En om de dood. Ned.2, 24.00-1.35u.

The Fourth Protocol (John Mackenzie, 1987, Engeland). Spionagethriller, naar boek van Frederick Forsythe, waarin de koude oorlog onverminderd voortwoedt. Britse geheim agent Michael Caine moet voorkomen dat KGB-agent Pierce Brosnan een Amerikaanse basis in Engeland opblaast met een atoombom. België 1, 0.10-3.10u.

Heaven (Tom Tykwer, 2002, Duitsland/Italië/VS/Frankrijk/Engeland). Verfilming van een nagelaten scenario van de Poolse cineast Krzysztof Kieslowksi (1941-1996). Cate Blanchett is Philippa die een bom legt en geconfronteerd wordt met de onverwachte gevolgen van haar daad. Giovanni Ribisi is Filippo, haar spirituele tweelingbroer die haar via onvoorwaardelijke liefde de kans op vergeving biedt in het Kieslowskiaanse universum. BBC2, 0.20-1.50u.