Televisie Film van de Dag

Scène uit The 300 Spartans (Rudolph Maté, 1962, VS)

The 300 Spartans. Afgelopen donderdag ging de al veel besproken film 300 in première. Net als de Film van de Dag geïnspireerd op de slag bij Thermopylae, 480 voor Christus. De controverse betreft dan de vraag of George Bush te vergelijken is met koning Leonidas van Sparta, die zijn land met hand en tand en slechts 300 soldaten verdedigde tegen de door Xerxes geleidde Perzen (lees: een willekeurig land uit de ‘As van het Kwaad’ maar vooral Iran, het vroegere Perzië). Of is Bush de nietsontziende, bloeddorstige Xerxes? In ieder geval staat het verhaal over Leonidas al eeuwen symbool voor de superioriteit van de Westerse beschaving die maar mooi met een minderheid Europa (bijna) beschermde tegen een overmacht aan Perzen, maar verraden werd. De BBC zendt vanmiddag de visie van Rudolph Maté op de historische veldslag uit, met Richard Egan als Leonidas.(Rudolph Maté, 1962, VS), BBC2, 14.55-16.45u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg