Romario op weg naar de duizend

De doelpuntenteller van Romario staat op 998. De Braziliaanse voetballer wil morgen tegen Flamengo zijn duizendste maken.

Een tiental cameraploegen heeft zich in alle vroegte verzameld voor de poorten van het stadion São Januario, de thuishaven van Vasco da Gama. Het perslegertje is ervan overtuigd dat Romario de Souza Faria zich op zijn minst even op het trainingsveld vertoont.

Een voor een stappen de voetballers van de viervoudige Braziliaanse kampioen het veld op. Maar geen teken van de 41-jarige superster. Romario is kennelijk ‘een beetje te moe’, zoals hij vaak zegt, om zich onder de felle zon in het zweet te werken. O Baixhinho (het kleintje) spaart zijn energie liever voor het duel met Flamengo. In het Maracaña stadion van Rio de Janeiro hoopt hij morgen tegen zijn voormalige club zijn duizendste doelpunt te maken.

Romario heeft de afgelopen jaren zelf de regie van zijn afscheidstournee als voetballer in handen genomen. De spits benaderde zijn oud-werkgevers PSV, Barcelona, Flamengo en Valencia in zijn zoektocht naar de goals die hij heeft gemaakt. Al snel bleek dat de 84-voudig international van Brazilië als profvoetballer het aantal van duizend doelpunten niet zou halen.

Romario legde zich er niet bij neer en verzon een aantal listen. De nummer negen bedacht zijn eigen regels en telraam. Hij begon te tellen vanaf het moment dat hij in 1983 als jeugdvoetballer actief werd bij Olaria Atlético Clube. Oefenduels, feestwedstrijden en – volgens sommige critici – zelfs nooit gespeelde wedstrijden liet hij meetellen.

Pelé was in 1969 de eerste Braziliaanse voetballer die de duizend passeerde. De oud-voetballer kwam uit op 1281 doelpunten in 1363 duels. Pelé liet de voorbije weken weten groot respect te hebben voor de voetballer Romario, maar liet kritiek op de wijze waarop de doelpuntenlijst is samengesteld niet achterwege. „Het verschil is dat mijn doelpunten officieel zijn geteld”, stelde de Braziliaanse volksheld fijntjes vast.

De fans van Vasco da Gama willen echter niets weten van de kritiek op de kleine aanvaller. „Romario is gewoon een held”, zei de 25-jarige Daniel Costa gisteren bij het veld van zijn lievelingsclub. „Diego Maradona heeft Argentinië in 1986 eigenhandig wereldkampioen gemaakt; Romario heeft dat in 1994 met Brazilië gedaan. Ik weet nog goed dat mijn idool in 1988 naar PSV ging. Ik heb toen als een klein jongetje zitten huilen. En dat deed ik nog een keer toen Romario acht jaar later bij Flamengo ging spelen.”

Romario hoopt nu uitgerekend tegen aartsrivaal Flamengo zijn missie te beslechten. De voorbije weken raakte de aanvaller na een mindere periode plotseling op drift. In de competitie van Rio de Janeiro wist Romario dit jaar al negen keer te scoren. Fan Costa: „Romario is misschien niet meer zo explosief als vroeger, maar zijn neusje voor het doel heeft hij nooit verloren. Misschien neemt hij ook nog wel afscheid als kampioen van Brazilië. Als een 41-jarige speler de topscorerslijst aanvoert, is toch niets onmogelijk?”

Romario leek aanvankelijk van plan om direct na zijn duizendste doelpunt een einde aan zijn loopbaan te maken. Daar is hij van terug gekomen. De ‘goaltjesdief’ zegt energie genoeg te hebben om nog een paar duels door te gaan. Aan trainingen heeft hij nog altijd een hekel. Costa: „Kijk naar vandaag, iedereen verwachtte hem wel even op het veld. Maar met hem weet je het gewoon nooit. Hij maakt zijn eigen regels.”

Duizend goals van Romario: www.crvascodagama.com

    • Koen Greven