Randstad naar mondiale kunsttop

Ajax en Feijenoord blijven rivalen, maar op het gebied van kunst en cultuur gaan Amsterdam en Rotterdam samenwerken, ook internationaal.

Kasper Jansen

De Randstad als een geïntegreerde metropool om mondiaal veel krachtiger mee te tellen, was al lang het ideaal van de OESO, de commissies Kok en Brugmans, de ‘Holland Acht’ en de Tweede Kamer die in 2005 eenstemmig de motie-Lemstra aannam.

Op bestuurlijk gebied komt het er nog niet van. Maar de cultuurwethouders van Amsterdam en Rotterdam, samen met allerlei kunstinstellingen, namen deze week met het manifest ARdam het initiatief tot een ‘cultuur-as’. Den Haag en Utrecht zouden zich daarbij nog dienen aan te sluiten.

Die nieuwe kunstcoalitie moet leiden tot een brede en ambitieuze samenwerking, die de Randstad tussen de wereldsteden moet profileren als top-cultuurcentrum.

De Nederlandse musea, concertzalen, de opera, theaters, orkesten, festivals, theater- en dansgezelschappen hebben elk al vaak wereldfaam. Maar ze kunnen ook hun krachten veel meer gaan bundelen en zich gezamenlijk beter en handiger gaan verkopen.

Wat het exact gaat opleveren, is nog onduidelijk. Rond juni komt daarover nog een bijeenkomst. Daarvoor worden ook kamers van koophandel en zelfs woningcorporaties uitgenodigd, want kunst op buurtniveau is in deze opzet niet te min. De eerste resultaten moeten al zichtbaar worden in het seizoen 2008-2009, zegt Simon Reinink, sinds vorig jaar de nieuwe directeur van het Amsterdamse Concertgebouw.

De bedoeling is om teams te gaan vormen van gelijksoortige instellingen in de steden. Dat moet leiden tot gezamenlijke initiatieven, festivals en manifestaties. Het Amsterdamse Concertgebouw en de Rotterdamse Doelen kunnen hun beleid van exclusiviteit soms ook opzij zetten en gezamenlijk en efficiënt wereldberoemde, dure artiesten engageren.

Er is al veel samenwerking tussen Amsterdam en Rotterdam, zegt Sjarel Ex, directeur van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. Hij huisvest tijdens de verbouwing van het Rijksmuseum een deel van de collectie oude kunst. De manifestatie ‘Turkey Now’ vindt nu al plaats in beide steden. Waarvan Sjarel Ex droomt is een beeldende kunst tentoonstelling op het niveau van de Dokumenta in Kassel en de Biënnale in Venetië.

    • Kasper Jansen