Nog even skiën? Doe royaal. 48 uur in Lech am Arlberg

Joost Brantjes snuift de sfeer op van het betere wintersportleven in het Oostenrijkse Lech

SNEEUWPRET in Lech met vlnr prinses Maxima, prinses Catharina-Amalia, prinses Alexia en prins Willem-Alexander, op zondag 11 februari Foto AP Dutch Princess Maxima, left, and her husband Prince Willem-Alexander, right, walk through the snow with their daughters Princess Catharina-Amalia and Princess Alexia, center from left, during a photo session in the Austrian skiing resort of Lech, on Sunday, Feb. 11, 2007. The Dutch Royal family is currently spending their winter vacation in the western Austrian province of Vorarlberg. (AP Photo/Kerstin Joensson) Associated Press

Waarom nu gaan?

Wie nog even wil skiën moet nu gaan. Er is weer volop sneeuw in skigebieden gevallen. Maar denkend aan hellingen vol skiklassen met kinderen, Groningse jaarclubs met identieke skijacks of Nederlanders die in polonaise op Jantje Smit door de dorpskroeg zwalken, heb je misschien al gegeten en gedronken. Ga daarom dan niet een week, maar ga kort op chic. Het is niet voor niets dat Majesteit al jaren Lech bezoekt; na een uurtje poseren voor het meegereisde Nederlandse journaille, is ze weer tussen gelijken. Afgelopen februari was de koninklijke familie er nog.

En niemand die er moeilijk doet over bont. En dan niet zo’n beginnerskraagje waar Maria van der Hoeven mee poseerde bij de beëdiging van Balkenende IV. Nee, in Lech is het meestal een zwarte nerts en dan ook tot je enkels. God weet hoeveel beestjes er nodig zijn voor één jas.

Champagne vloeit rijkelijk. Zelfs in de hoogste bars valt moeiteloos een methusalem Moët & Chandon te bestellen en als je eens geen zin hebt om te skiën, dan zijn er in het dorp genoeg winkels om je geld achter te laten. Chopard en Chanel, Storz en Swarovski. Zelfs lippenbalsem is in Lech niet van Labello maar van Bvlgari.

Waar slapen?

Gasthof Post. Fit for a Queen, en niet alleen de onze. Ook de koninklijke families van Noorwegen, Jordanië en Monaco leggen er hun hoofd te ruste, getuige alle ondertekende familieportretten die de muur van de bar versieren. Het hotel is onderdeel van Relais & Chateaux, kamers kosten er in de winter vanaf 230 euro per nacht inclusief ontbijt.

Je kunt natuurlijk ook een appartement huren. Braunarl is drie sterren. Deel je met zes man dan betaal je 253 euro per nacht. Je kunt er beneden ontbijten of broodjes bestellen. Je poriën reinig je in het Dampfbad.

Waar eten?

Het aantal restaurants in Lech staat in geen enkele verhouding tot het aantal winterse gasten, dus zorg dat je reserveert. Hotel Tannbergerhof heeft een typisch Oostenrijkse stube, met zoveel grenen dat je je in een sauna waant. Goed eten voor schappelijke prijzen en vanaf zijn kruis in de hoek van het restaurant ziet Jezus dat het goed is.

In het restaurant van Hotel Gotthard serveren ze Oostenrijkse specialiteiten. Het personeel draagt klederdracht, het eten is goed.

Gourmethotel Brunnenhof tenslotte heeft een Michelin ster en prijzen die daar bij horen. Eén van de specialiteiten van chef Bernhard Hochkogler is de Rehfilet mit Briochehaube und Topinamburtascherl. (Lezers die een idee hebben wat dat laatste woord is, mogen de Nederlandse vertaling mailen naar leven@nrc.nl)

Waar drinken?

Begin na het skiën in de Pfefferkörndl. Buiten op het terras zorgen straalkachels ervoor dat je het nooit koud hebt en de muziek is van het gebruikelijke Oostenrijkse niveau. Prozaïsche teksten als “Du hast mich tausend Mal belogen”, “Das sind kein zwanzig Zentimeter” wisselen af met oude hits die zelfs zo ver terug gaan dat op Pink Floyd’s The Wall uit volle borst wordt meegezongen.

Ook het terras van Hotel Tannbergerhof stroomt aan het einde van de middag vol.

Wat aan?

Zoals gezegd: bont is er zoveel in Lech dat de Partij voor de Dieren moet overwegen er een filiaal te openen. Een grotere uitdaging is nauwelijks denkbaar.

Brillen zijn zwart, groot en hebben een duidelijk leesbare naam op de poten. Dior deed het deze winter het beste.

En verder?

Wordt het je allemaal een beetje te chic, geen nood, Sankt Anton am Arlberg is te bereiken met een gratis bus die bij je skipas hoort. Een groot gebied om te skiën, maar “Stanton” is net zo populair vanwege de après-ski. De Mooserwirt moet je gezien hebben om het te geloven. Vanaf een uur of vier loopt het er vol en in no-time staan minstens duizend man te dansen op tafels en banken, vloeit het bier rijkelijk en kun je alleen maar medelijden hebben met de obers die met bladen met twintig potten bier hun weg trachten te vinden tussen de hossende Australiërs, Ieren, Noren, Zuid Afrikanen en .. uiteraard landgenoten. Het koninkrijk is goed vertegenwoordigd in de Mooserwirt. Lastig wel is dat de bar 200 meter boven Sankt Anton ligt en je dus nog een stukje moet skiën na het “aperitief”. Op de laatste stuk gebeuren heel begrijpelijk dan ook de meeste ongelukken.

    • Joost Brantjes