Mstislav Rostropovitsj: Le violoncelle du siècle

Mstislav Rostropovitsj: Le violoncelle du siècle (EMI 387149 2 7, 3cd) *****

Mstislav Rostropovitsj: Le violoncelle du siècle (EMI 387149 2 7, 3cd)

Dinsdag wordt hij tachtig, Mstislav Rostropovitsj, de beroemdste cellist van de laatste halve eeuw, de Russische dissident, in 1974 als ongewenst staatsburger het land uitgezet en in 1989 de opvallendste feestvierder bij de gevallen Berlijnse Muur.

En net als zijn echtgenote, de legendarische sopraan Galina Visjnevskaja die vorig jaar tachtig werd, krijgt Rostropovitsj van EMI als verjaardagscadeau een 3 cd-box met een selectie van zijn opnamen.

Onduidelijk is hoe het nu precies is met Rostropovitsj, die ernstig ziek in een Moskous ziekenhuis lag en daar werd bezocht door president Poetin, die hem uitnodigde zijn verjaardag in het Kremlin te vieren.

Uiteraard begint de eerste van de drie cd’s met een onstuimig gespeelde Eerste cellosuite van Bach, dé basis van het cellorepertoire. Verder: cellomuziek a galore: van Haydn en Beethoven, via Brahms en Dvorák tot Skrjabin en Sjostakovitsj.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen