Moord in de gentlemen’s sport

Bob Woolmer had enkele boeken op stapel staan, zei hij. Zou dat de moord op de Britse coach van Pakistan verklaren? Match fixing? De cricketwereld wacht in spanning op de uitslag van het politieonderzoek.

Voor buitenstaanders mag de moord op Bob Woolmer (59), de Britse coach van het Pakistaanse cricketteam, lijken op een gemengde aflevering van de tv-drama’s rond Miss Marple of Inspector Morse, maar binnen de wereldwijde cricketgemeenschap heerst ongeloof en ontzetting.

Na vijf dagen de boot afhouden, kwam de politie van Jamaica gisteren eindelijk met een bevestiging van de speculatieve berichten rond Woolmers plotselinge dood: de coach is niet overleden na een hartaanval, veroorzaakt door stress over de onverwachte uitschakeling van Pakistan, een van ’s werelds beste teams, door nota bene het bescheiden Ierland in de strijd om de wereldtitel. In plaats daarvan onderzoekt zij een vermoedelijke moord, gepleegd door mogelijk meerdere verdachten.

Verdachten die Woolmer gekend- en binnengelaten moet hebben, want sporen van braak zijn in zijn hotelkamer niet aangetroffen en evenmin worden zijn kostbaarheden vermist. Dat Woolmer is vermoord, leidt de politie af uit een tweetal sectierapporten. Daaruit blijkt dat een wervel in zijn nek is verbrijzeld als gevolg van ,,wurging met de handen’’. Sommige berichten spreken ook van vingerafdrukken op de hals van de coach. Het zijn details die met the sport of gentlemen, zoals cricket zich zo graag presenteert, wel heel sterk in contrast staan. En een moord, op een coach in welke sport ook, is helemaal niet te bevatten.

Nog voor het politieonderzoek veranderde van een onderzoek van ,,verdachte omstandigheden’’ in een regelrechte recherche naar moord, had de weduwe van Woolmer onder de aanhoudende speculatie al schoorvoetend toegegeven dat de sport op het Aziatisch subcontinent wel hele sterke passies oproept en dat in die context misschien het ondenkbare mogelijk zou blijken. De leden van het Pakistaanse cricketteam, met wie Woolmer vanaf 2004 had gewerkt, hadden een voor een en vaak in tranen maandag nog hun reactie op de plotselinge dood van hun coach gegeven. ,,Hij was familie’’ , ,,het hart is uit ons lichaam weggerukt’’.

Inmiddels zijn ze, ook een voor een, verhoord, zijn hun vingerafdrukken afgenomen en wacht hen mogelijk nog een DNA-test. Formeel zijn zij geen verdachten, maar bij het zoeken naar de dader(s) van de moord op Woolmer – een beer van een vent, die je niet zomaar met één hand omlegde – gaan politie en cricketautoriteiten er van uit dat óf een teleurgestelde fan, óf fans de coach hebben vermoord, óf dat criminelen met een rechtstreeks financieel belang in het resultaat van wedstrijden verantwoordelijk zijn. De voormalige Pakistaanse bowler Sarfraz Nawaz zei al dat Woolmer een slachtoffer is van de zogenoemde match fixing mafia, die hem ervan wilde weerhouden een samenzwering openbaar te maken die te maken had met uitslagen van het toernooi.

Woolmer was coach van het Zuid-Afrikaanse cricketteam toen in 2000 Hansie Cronjie, de toenmalige aanvoerder, bekende dat hij leden van het team van India had benaderd over match fixing. Hij werd voor het leven geschorst door de cricketautoriteiten. Er is geen enkele suggestie dat Woolmer betrokken was bij dit schandaal, maar het fenomeen had hij hiermee uit de eerste hand leren kennen.

In interviews direct na de onverwachte nederlaag van Pakistan, zei hij zaterdagavond dat hij een paar boeken op stapel had staan. Is die uitspraak hem noodlottig geworden? Volgens zijn familie gisteren staat er in zijn voorlopige tekst niets inzake match fixing, had hij ook niets te maken met match fixing en had de familie ook nooit enig dreigement ontvangen dat de moord zou kunnen verklaren.

De Internationale Cricket Council heeft intussen bepaald dat de strijd om de wereldtitel gewoon moet doorgaan om te demonstreren ,,dat cricket zich niet laat intimideren door een laffe misdadige handeling’’. De meningen zijn bij cricketliefhebbers verdeeld. Zeker is dat de glans van het toernooi af is en dat de hele cricketgemeenschap maar één ding wil: dat de moord op Woolmer wordt opgelost en wel zo snel mogelijk.

    • Hieke Jippes