Mogelijk nieuw bod op Endesa

Het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel en de Spaanse bouwonderneming Acciona overwegen een gezamenlijk bod uit te brengen op het Spaanse energiebedrijf Endesa. Dit hebben Spaanse en Italiaanse dagbladen gisteren gemeld op basis van bronnen bij de twee bedrijven.

Enel en Accione zijn momenteel met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om samen op te trekken. Beide ondernemingen hebben al een groot belang in Endesa; gezamenlijk komt dit neer op 46 procent van de aandelen.

Endesa staat al een tijd in de schijnwerpers door een bod van het Duitse nutsconcern Eon. Enel en Acciona hebben nu laten weten een eventuele bieding alleen door te zullen zetten als het bod van Eon het niet haalt. Analisten sluiten niet uit dat de aandeelhouders van Endesa het bod van de Duitsers waarschijnlijk zullen afslaan, in de hoop dat er daarna een hogere prijs uit de bus rolt.

Volgens Spaanse en Italiaanse kranten zouden Enel en Accione meer dan 42 miljard euro over hebben voor het bedrijf. Eon bood eerder 41 miljard. Het bod van de Duitsers is omstreden wegens bemoeienissen van de Spaanse regering. Zij stelde vorig jaar een lange lijst voorwaarden op, tot ongenoegen van de Europese Commissie. Acciona heeft zijn belang in Endesa de afgelopen tijd verhoogd.

De Spaanse beurstoezichthouder CNMV liet gisteren weten dat Enel en Acciona geen gezamenlijk of individueel bod mogen uitbrengen op Endesa tot zes maanden na het verstrijken van het bod van Eon op 29 maart.

Als Eon zijn bod op Endesa intrekt, geldt de maatregel niet. De beurswaakhond zei verder dat Eon nog tot komende maandag de tijd heeft om een verbeterd bod in te dienen, waarvan de inschrijfperiode dan op 3 april afloopt. Daarna mogen Enel en Acciona hun tegenbod presenteren. (ANP)