Mogelijk bevriende Afghanen gedood

Nederlandse militairen in Afghanistan zijn mogelijk verantwoordelijk voor de dood van vier bevriende Afghanen en het verwonden van acht Afghanen bij een militaire actie afgelopen donderdag met twee Apaches-helikopters.

Dat heeft het ministerie van defensie gisteren bekend gemaakt. De Afghaanse autoriteiten en de Nederlandse militairen zijn inmiddels een onderzoek begonnen.

Van het incident is melding gemaakt in een brief die de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA), Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De drie ministers brachten deze week een bezoek aan Afghanistan. Nederlandse militairen helpen in het zuiden van Afghanistan bij de opbouw van het land.

„Op donderdag 22 maart hebben Nederlandse Apaches steun verleend aan een Afghaanse politiepost die door de Talibaan werd belaagd. Hierbij zijn vermoedelijk ook tribale strijders gesneuveld en anderen gewond geraakt die, naar achteraf bleek, de zijde van de Afghaanse politie hadden gekozen. Naar de toedracht en omstandigheden van dit incident wordt een nader onderzoek verricht”, aldus de brief over de actuele stand van zaken in Afghanistan.

Het gevecht waarbij mogelijk vier doden en acht geworden vielen, vond plaats in Chenar Tu een plaatsje op 35 kilometer afstand van Tarin Kowt. Op verzoek van de Afghaanse politie, die in gevecht waren met de Talibaan, kwamen de Nederlanders in actie. De acht gewonden zijn afgevoerd door de NAVO-stabilisatiemacht ISAF en worden behandeld in het ziekenhuis van Kamp Holland.