Moeten 110 miljoen PlayStation 2-spelers nu aan de PlayStation 3?

Jan Meijroos heeft hem al: de PlayStation 3. Maar moet iederéén hem kopen? En met welke spelletjes erbij – en met welke vooral niet?

NIEUWE SPELLEN: ‘Formula One’

Eindelijk. Eindelijk kunnen Europese gamers ook aan de slag met de opvolger van de PlayStation 2. Van die spelcomputer staan er wereldwijd meer dan 110 miljoen in huis- en slaapkamers. Maar sinds gisteren is de PlayStation 3 in Europa te koop. Wordt die ook zo’n succes?

Dat is nog niet duidelijk. Er is natuurlijk een voorhoede die de PlayStation 3 per se op dag één in huis wil halen. En die heeft door de Europese lanceervertraging wel meteen de keus uit meer dan dertig titels. Maar in Japan en Amerika, waar het apparaat eind 2006 al werd gelanceerd, zijn de meningen over deze nieuwe Sony-machine verdeeld. Technisch is het een supercomputer die klaar is voor de toekomst van home-entertainment – maar die kost wel 599 euro, genoeg om veel mensen nog even te laten wachten. Want zijn er wel ‘must have’-spellen genoeg? Een spelcomputer wordt pas een succes als er goede exclusieve titels voor zijn: spellen waarvoor gamers speciaal een apparaat kopen om de simpele reden dat het spel alleen dáárop te spelen is.

Volgens sommige gamers mist de PlayStation 3 zo’n titel, terwijl anderen vinden dat je met de vijf onderstaande exclusieve spellen in je handen mag wrijven.

1. Motorstorm

Deze zand happende, modder opspattende racegame is misschien wel het indrukwekkendste nieuwe spel voor de PlayStation 3. Spelers nemen het tegen elkaar op in een woeste wijde zandbak. Op buggy’s, motoren of vrachtwagens moet je zo snel mogelijk de finish bereiken, terwijl je plankgas over schansen springt en je tegenstanders afsnijdt of het ravijn in dirigeert. Plezierige chaos voor snelheidsduivels.

2. Resistance: Fall of Man

Het beoogde vlaggenschip van Sony situeert spelers in een alternatieve twintigste eeuw waarin de Tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgevonden. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië proberen Europa en Azië te redden uit de klauwen van een buitenaards ras, genaamd Chimera. Een bombastisch maar ietwat voorspelbaar schietspel, maar de vele afwijkende wapens en het feit dat je het spel ook online kunt spelen (met veertig spelers) maken heel veel goed.

3. FormulA One – Championship Edition

Sony heeft als enige de Formule 1- rechten in bezit en dat betekent dat het bedrijf exclusief spellen maakt over de meest tot de verbeelding sprekende racesport ter wereld. Dit is Grand Prix racen van een nieuw level waarbij de snelheid en het hele Formule 1- circus haarscherp en met veel toeters en bellen in beeld komt.

4. Virtual Fighter 5

Diep en uitgebreid knokspel en deel vijf in een langlopende, hoogwaardige, wereldberoemde reeks. Spelers kruipen in de huid van verschillende spelkarakters die allemaal hun eigen unieke vechtstijl kennen. De bewegingen van vechtersbazen en -bazinnen.

5. flOw

Hang de PlayStation 3 aan het internet, navigeer naar de PlayStation 3 Store en koop voor een paar euro online de psychedelische minigame flOw. Het is een ultieme zenvariant op de oude Nokia telefoongame Snake, alleen nu onder water en het zijn andere wezens die je bedreigen. Heerlijk voor de nachtelijke uurtjes.

VIER OUDE BEKENDEN

Doordat de lancering van de Europese PlayStation 3 vertraagd werd, zijn veel multiplatformtitels (spellen die op meer spelcomputers tegelijk uitkomen) nu pas beschikbaar voor de PlayStation 3. Deze games zijn dus niet nieuw, maar hebben al een eerder leven gehad op de Xbox 360 of de pc. Daarom niet minder leuk natuurlijk. Tenminste wat betreft deze top 4.

1. F.E.A.R.

Het ijzingwekkend spannende schietspel F.E.A.R. heeft al veel pc- en Xbox 360-spelers slapeloze nachten bezorgd. De mix van Japanse horror (denk aan de films The Ring en The Grudge) en intense schietgevechten met gekloonde supersoldaten houden je op het puntje van je stoel. Niet voor spelers met een zwak hart.

2. The Elder Scrolls IV: Oblivion

Het beste rollenspel van 2006 komt nu naar de PlayStation 3. Goed nieuws voor liefhebbers van het fantasy genre, want er bestaan veel méér realistische spellen voor de nieuwe spelcomputer. Bovendien huisvest deze versie de uitbreiding ‘Knights of the Nine’. Samen goed voor honderden uren avonturieren in een middeleeuwse fantasiewereld.

3. Fight Night Round 3

Grafisch is de PlayStation 3-versie van dit bokspel ongeëvenaard. Je ziet de zweetdruppels bijna uit de poriën van de beroemde boksers druppelen. Dat maakt de toch al intense spelbeleving nog heftiger. Alsof je zelf in de boksring staat.

4. Virtua Tennis 3

Virtua Tennis 3 is wel een nieuw spel voor de PlayStation 3, maar het komt gelijktijdig uit met de pc- en de Xbox 360-versie. Het spel is laagdrempelig, er zitten beroemde tennissers in, én veel grappige minispellen om je tennisvaardigheden aan te scherpen.

Afscheid van Playstation 2: pag. 57

DRIE KEER NIKS

Tussen het aanbod spellen zitten ook genoeg titels die je beter kunt laten liggen. Bijvoorbeeld deze.

1. Enchanted Arms

Japans rollenspel dat al eerder uitkwam voor de Xbox 360. Het omzetten naar de PlayStation 3 is waarschijnlijk gebeurd door een bijziende stagiair, want deze versie is in alle opzichten inferieur aan zijn Xbox 360-broer. Grafisch is het spel minder, het beeld hapert en de laadtijden zijn irritant lang.

2. Sonic the Hedgedog

Wat is er toch gebeurd met de voortrazende blauwe egel die ooit zelfs op gelijke voet kon staan met beroemd spelicoon loodgieter Mario? Inmiddels mag Sonic niet eens meer de schoenveters van Mario vastknopen – ook deze nieuwe versie hapert op alle fronten. De camera werkt niet mee, je struikelt over de grafische foutjes en inhoudelijk weet het spel niet te overtuigen.

3. Genji: Days of the Blade

Op het gebied van (sfeervol) beeld en geluid scoort deze Japanse mythologische actiegame best een dikke voldoende, maar je zit wel heel veel hetzelfde te doen, de actie is plat en het ontwerp van de speelwerelden nogal ongeïnspireerd. Was vast een haastklus.

    • Jan Meijroos