Londen wil opheldering van Iran

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett, heeft Iran gisteren om een volledige verklaring gevraagd over het oppakken van vijftien man van de Britse marine in de Golf, eerder op de dag. Volgens Londen zou dat zijn gebeurd in Iraakse wateren.

De vijftien zouden daar in het kader van hun VN-missie een schip op wapens en strijders hebben gecontroleerd, toen ze door Iraanse kanonneerboten werden omringd. Beckett heeft gisteren de Iraanse ambassadeur in Londen laten weten dat ze de „onmiddellijke en veilige teruggave” verwacht van het marinepersoneel en hun schepen, aldus een woordvoerder.

Volgens Teheran bevonden de de Britten zich in Iraanse wateren. Een hoge Iraanse diplomaat in Teheran zei in een verklaring dat zijn land bij Londen krachtig geprotesteerd heeft tegen de „illegale” aanwezigheid van de Britten.

De diplomatieke crisis komt een dag voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beslist over nieuwe sancties tegen Iran in verband met het nucleaire programma van het land. (Reuters, AP)