Gezant VS steunt zijn eigen bedrijf

De ambassadeur van de VS in Nederland, Roland Arnall, is recentelijk met zijn echtgenote de Amerikaanse hypotheekverstrekker ACH financieel te hulp geschoten. Dit heeft een woordvoerder van ACH aan deze krant bevestigd. Voor zijn benoeming in maart 2006 zei Arnall dat hij zich als ambassadeur niet met zakelijke activiteiten zou bezighouden.

Het concern, waarvan Arnall oprichter is, kreeg eind vorige maand, toen in de VS een hypotheekcrisis uitbrak, een kapitaalinjectie van Citigroup. Ook Arnall en zijn echtgenote Dawn deden toen een extra investering.

Tegen de commissie buitenlandse zaken van de Senaat zei Arnall 20 oktober 2005 op vragen van de Democraat Barack Obama: „Ik heb instructies, en die zal ik respecteren, dat ik me de komende drie á drieënhalf jaar niet zal inlaten, in welk opzicht dan ook, met enige vorm van zakelijke activiteiten, voorzover ze niet overheidsgerelateerd zijn.”

De ambassadeur wil persoonlijk niet reageren. Een woordvoerder van zijn bedrijf zegt desgevraagd niet te weten wat de rol van de ambassadeur was bij de recente onderhandelingen. „Wat ik heb begrepen van zijn instructies is dat hij als ambassadeur niet betrokken mag zijn bij managementbeslissingen. Dit was een beleggingsbeslissing.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarbij Arnall in dienst is, laat in het midden of hij de instructies heeft nageleefd. In een schriftelijke verklaring aan deze krant, opgesteld in overleg met juristen van het departement, stelt het ministerie dat Amerikaanse ambassadeurs geen inkomen buiten het departement mogen hebben maar dat zij wel kunnen beleggen zolang geen sprake is van een belangenconflict. „In het algemeen geldt dat ambassadeurs niet betrokken mogen zijn bij zakelijke beslissingen over bedrijven”, aldus het ministerie.

ambassadeur:pagina 27

    • Tom-Jan Meeus
    • Jeroen Wester