De kratfiets rukt op

Mandje te tuttig, bakfiets te lomp: kratfietsen worden mainstream, zien Olga van Ditzhuijzen (tekst) en Jorgen Krielen (foto’s)

Melkkratten voor het stuur: Margo Piso met hondje in de fietsmand Jorgen Krielen/Amsterdam, 14-03-2007/ Fietsmanden. Krielen, Jorgen

Stiekem waren we best jaloers op die kekke bakfietsen om met je kroost over de grachten te zwieren. Lekker milieuvriendelijk én makkelijk om allerlei andere troep mee te zeulen, zoals een laptop of die veel te zwaar beladen maar o-zo-hippe uit de kluiten gewassen handtas.

Maar zonder kind neem je geen bakfiets. Wat dan? Fietstassen? Daar pissen altijd junks in of je treft er de volgende ochtend lekkende bierblikjes in aan. Nee, het wordt een mandje. Of een kratje.

Dat lijken steeds meer Amsterdammers te besluiten. Want hoewel de zwarte melkkratten (in ruil voor vier euro statiegeld te verkrijgen bij de groenteman) oorspronkelijk vooral gespot werd in het alternatieve circuit (om spandoeken en zakken groente van de natuurwinkel te vervoeren), wordt kratfietsen meer en meer mainstream.

Caroline de Jong (42) heeft al tien jaar een mandje op de fiets, „die hoort eraan vast”, maar ze kijkt bewonderend naar de voorbijrijdende fietsen met een groot zwart melk-krat aan het stuur: „Eigenlijk wil ik er ook zo één, dat ziet er een stuk stoerder uit; maar vriendinnen zeggen dat het wel zwaar is.”

De meeste fietsmandjesgebruikers beseffen wel hoe link het kan zijn om je tas in het bakje te vervoeren: een dief kan de tas zó uit het bakje trekken, en als je het hengsel aan het stuur hebt vastgemaakt kun je lelijk vallen. Chantal Ruygrok (31) heeft sinds een jaar een melkkrat op haar fiets, die steunt op een zogeheten ‘bakkerssteun’ – een extra vork op het voorwiel dat meer houvast biedt voor het krat. „Ik vind het wel sjiek staan”, zegt ze, en ze vindt het handig voor haar werk in de zorg. „Ik kan lekker alles erin dumpen.” Taz Jauer (35) vond zijn rode Curver-bak op straat, en gebruikt hem ook wel eens als vuilnisbakje: „ik fiets graag rond met een blikje bier in mijn binnenzak, als die op is gooi ik ‘m in m’n bakje.”

Ook treffen we veel hondenbezitters aan met een mandje voorop. Margot Piso (59) is onderweg naar haar werk en haar hondje ‘navigeert graag’ vanaf haar stuur: „Zo heeft ie een mooi uitzicht”, lacht ze.

Echt trendy pakte Dine Roeloffs (25) het aan: ze heeft haar plastic, gifgroene Blokker-mandje net gisteren op haar fiets gemonteerd, met tie-ribs. Hoewel ze achterop ook kleurige fietstassen van Kitsch Kitchen heeft, wilde ze ook een mandje vóór: „Die fietstassen vind ik niet altijd handig, en het ziet er zo degelijk uit.”

    • Olga van Ditzhuijzen