Bedankt voor de bloemen

Je krijgt een prachtbaan, je wordt namelijk topman van de op drie na grootste supermarktketen van Groot-Brittannië. Daar ga je een mooi marktconform Brits salaris opstrijken. Je baas, waar je 20 jaar gewerkt hebt, dankt je voor je bewezen diensten. Je verwacht een borrel en een afscheidsdinertje. En je krijgt 2,5 miljoen als douceurtje mee.

Marc Bolland kreeg het voor elkaar bij Heineken. Uit het deze week verschenen jaarverslag blijkt dat hij die vertrekpremie heeft opgestreken, bovenop zijn salaris en bonus. De officiële verklaring van Heineken: die 20 jaar trouwe dienst.

Maar dat is niet het hele verhaal. Bolland was in de race om topman van de bierbouwer te worden, maar delfde het onderspit tegen Jean-Francois van Boxmeer. Hij mocht wel blijven in de raad van bestuur, als operationeel directeur. Maar twee kapiteins op een schip werkte niet. Bolland moest weg, maar Heineken wilde dat keurig regelen. Hij kreeg dus tijd om een nieuwe baan te zoeken én een mooie premie. Dat hij bij zijn nieuwe baas WM Morisson drie keer zoveel zal verdienen als Van Boxmeer maakt daarbij niet uit. Dat hij vijf keer zijn jaarsalaris meekreeg ook niet.

En dat strookt niet met de code-Tabaksblat. Die stelt een maximum van één jaarsalaris en vindt alleen bij een lang dienstverband twee keer dat jaarsalaris redelijk.

Het zelf vertrekken en toch een gouden handdruk krijgen is, mild uitgedrukt, vrij opmerkelijk. De Brit Stuart Appleton stapte op eigen initiatief op bij automatiseerder Getronics en kreeg daarvoor: niks. Nu geldt Getronics als een bedrijf met een reputatie in vertrekbonussen. Die zijn dan ook in 2006 weer uitgekeerd aan onvrijwillige vertrekkers. Hoewel ze pas sinds mei 2005 in de raad van bestuur zaten, kregen Henny van Schaik en Theo Janssen 560.000 en 750.000 euro mee, exclusief bonussen. Hun basissalaris was 335.000 euro.

Als nieuwe financiële man trok Getronics onlangs Maarten Henderson aan, een veteraan in gouden handdrukken. Hij was een voorloper van de Bollandtruc, door na vier jaar dienstverband van KPN 409.000 euro mee te krijgen, terwijl zijn overstap naar Nuon was geregeld. Bij Nuon, waar hij binnen twee jaar vertrok, moest hij met een bescheidener handdruk genoegen nemen. Hij kreeg 370.000 euro mee, bleek deze week uit het jaarverslag. Het is precies één keer zijn jaarsalaris.

De energiemaatschappij geeft dus het goede voorbeeld? Tabaksblat spreekt over máximaal 1 jaarsalaris. Dat uitbetalen aan een directielid dat nog niet eens twee jaar in dienst is geweest, is een ruimhartig gebaar.

Daan van Lent

    • Daan van Lent