Bachelor of anti-science

Chinese kruidendokters kunnen aan Britse universiteiten Bachelor of Science worden. foto reuters A shopkeeper wearing a mask to protect herself against the Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) weighs Chinese herbal medicine at a shop in Hong Kong April 6, 2003. Doctors are presently treating patient with anti-viral drugs which have side effects like foetal deformation. But many of the seven million people in Hong Kong, the worst-hit are after mainland China, are resorting to traditional Chinese medicine, which is based more on centuries of experience than scientific foundation. REUTERS/Bobby Yip BY/CC REUTERS

De University of Winchester heeft veertien bachelor-opleidingen in de alternatieve geneeskunde. Afgestudeerden mogen BSc achter hun naam zetten: Bachelor of Science. Op nog eens vijftien andere Britse universiteiten zijn BSc-titels te behalen bij opleidingen tot aromatherapeut, acupuncturist, homeopaat, Ayurvedagenezer, kruidengenezer of reflexoloog.

“En die vakken worden niet gedoceerd als onderdeel van een cursus cultuurgeschiedenis, of als een vreemd sociologisch verschijnsel, maar als wetenschap”, hoont farmacoloog David Colquhoun van het University College in Londen in een bijtend commentaar in Nature (22 maart) waarin hij de BSc-opleidingen aanvecht. Colquhoun vindt dat bijvoorbeeld een opleiding in de homeopathie, een tak van de alternatieve geneeskunde waarbinnen al tweehonderd jaar niet geïnnoveerd is, nooit met een graad in science mag eindigen. Hij vindt het anti-science. Science staat in de Angelsaksische traditie voor de natuurwetenschappen.

De ‘universiteiten’ die de BSc-opleidingen aanbieden zijn merendeels geen traditionele universiteit, maar oude hogescholen. In 1992 zijn die allemaal universiteit geworden.

De kwaliteit van Britse universitaire opleidingen staat onder controle van het Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA). Alle anti-science-opleidingen haalden een uitstekende score, voor curriculumontwerp, inhoud en organisatie. Maar ja, de QAA kijkt alleen of de door de opleider gestelde einddoelen worden gehaald. Het zou ook niet best zijn als de overheid de inhoud van het curriculum bepaalt, heeft QAA-baas Peter Williams ter verdediging gezegd. Dat vindt Colquhoun uiteindelijk ook, om vervolgens te poneren dat de QAA ‘geheel overbodig’ is.

    • Wim Köhler