Andy Palacio & The Garifuna Collective: Wátina

Andy Palacio & The Garifuna Collective: Wátina (Cumbancha CMB-3) ****-

Andy Palacio & The Garifuna Collective:Wátina(Cumbancha CMB-3)

Hij woont in Belize, vroeger Brits Honduras, het kleinste staatje van Midden Amerika met een bevolking kleiner dan die van Drenthe. En behoort tot een groep die daar weer een fractie van is, de Garifuna. Maar wel met een eigen taal die een mengsel is van Spaans, Frans en Indianen-talen.

De muziek van Palacio is ook kleinschalig en doet met zijn kwieke gitaartjes en lichte percussie vooral denken aan die van West-Afrika. Wat niet zo gek is want in de smeltkroes van Garifuna zit, als meestal in het Caribisch gebied, ook een flinke portie zwart.

Palacio heeft geen grootse stem maar zijn in samenwerking met producer Ivan Duran geschreven liedjes zijn melodieus en dansant, en geschikt voor elk uur van de dag. Achter de titelsong staan vier namen en dat is begrijpelijk want die heeft de kracht van ‘Chan Chan’, de beginklapper van de Buena Vista Social Club. Er is geen dan ook geen twijfel mogelijk: ook het Garifuna Collective komt terug.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen