Andere koffie

Fotograaf Ad Nuis bezoekt voor de Achterpagina bijzondere bijeenkomsten. Vandaag in deel vier van ‘posters’ een Ethiopische koffieceremonie in een buurthuis in Amsterdam.

Café Varié Ethiopië

Café Varié Ethiopië van 17.00 tot 19.00 uur in buurtcentrum Quellijn in de Amsterdamse Pijp. De hoofdattractie is een Ethiopische koffieceremonie en wordt verzorgd door Buna Bet dat koffiehuis betekent. Er zijn circa drieduizend Ethiopiërs in Amsterdam. Illegalen zijn er niet. In de zaal vooral autochtone bewoners. Omdat de koffie er nog niet is, doen de meesten zich te goed aan Injera, stoofvlees en groente op een pannenkoek. Op Ethiopische tijd komt de koffie: Buna Harrar, Buna Jimma en Buna Yirga. De koffiebonen worden ter plekke gebrand. De dansact heeft afgebeld. Tegen het eind komen Ethiopische vrouwen met kinderen binnen. Deejay Boe draait plaatjes, Teddy Afro is populair. De vrouwen dansen de Ethiopische dans, swingen met de heupen, maar vooral met de schouders.

Tekst en foto’s Ad Nuis