Zorgpolis van ONVZ opeens ingeperkt

Zorgverzekeraar ONVZ beperkt de vergoedingen voor fysiotherapie, brillen, alternatieve geneeswijzen en psychologische zorg. De polis voor 363.000 klanten met een aanvullende verzekering wordt per 15 april aangepast. Dit blijkt uit een brief die de verzekeraar aan assurantietussenpersonen heeft verstuurd.

Niet eerder heeft een zorgverzekeraar tussentijds de polisvoorwaarden aangepast. ONVZ zegt zich gedwongen te voelen tot deze unieke stap door een onvoorzien groot gebruik van de aanvullende zorgverzekering.

In de polis gold geen enkele beperking voor declaraties van aanvullende ziektekosten. Enkele duizenden verzekerden zagen dit als een uitnodiging tot overconsumptie van zorg, zegt een woordvoerder van ONVZ. „Als iemand 17 brillen in een jaar aanschafte of vaker dan 20 keer naar de fysiotherapeut ging, dan vergoedden we dat. Het was tijd om hiertegen actie te ondernemen, anders zijn straks anderen de dupe: dan moet de premie voor iedereen omhoog.”

Een verzekeraar mag volgens de woordvoerder de polisvoorwaarden tussentijds aanpassen. Verzekerden ontvangen hierover binnenkort een brief. De grootste zorgverzekeraars, VGZ, Achmea en CZ, zeggen geen soortgelijke stappen te overwegen.

Achmea heeft de voorwaarden voor aanvullende verzekeringen al in de nieuwe polis voor 2007 aangescherpt. Daarnaast is de premie verhoogd. Aanleiding was een sterk stijgende schadelast voor de aanvullende verzekeringen.

Een woordvoerder van VGZ: „De vergoedingen van ONVZ waren wel erg ruim. Dat heeft een aanzuigende werking.” Aanvullende verzekeringen zijn voor verzekeraars een manier om verliezen op de basisverzekering te compenseren. Vorig jaar maakten zorgverzekeraars 900 miljoen euro verlies op basisverzekeringen.