Zij geloofde in niks, alleen in zichzelf. Lekker overzichtelijk

‘Hoe was Jezus ook alweer aan zijn einde gekomen?” riep de leraar van klas 2D van het Huijgens College.

De klas, bestaande uit allochtone vmbo-leerlingen, zat in het Bijbels Museum voor een les over de islam, het jodendom en het christendom. Dit alles moest, vermoed ik, tot meer begrip, respect en liefde voor de medemens en elkander leiden, maar tot zover leidde het alleen maar tot hilariteit. Het hielp niet dat de leraren aan iedere leerling een religieus ornamentje hadden gegeven, variërend van rozenkrans tot kruis. De objecten waren stuk voor stuk aanleiding tot de slappe lach. Vooral de dikke witte kerkkaarsen (vanwege hun vorm, die bij elke puber dezelfde associaties opwekten) en de keppeltjes. Twee Marokkaanse jongens hadden allebei een keppeltje gekregen, en dit was het leukste object dat ze ooit hadden gezien. Eerst op het eigen hoofd, dan op het hoofd van de buurman, dan weer op het eigen hoofd, dan op het hoofd van iemand die voor ze zat en niks merkte. En toen pakte de juf het af, roepend Dat Het Nu Genoeg Was, Khalid!

Intussen deed een andere juf onverstoorbaar haar verhaal over Jezus. „En toen stierf hij, en de christenen geloven dat hij toen weer is opgestaan.” „Opgestaan?” schrok een moslimmeisje op. „Ja, dat hebben we gisteren nog besproken!” zei de juf boos.

Gelukkig waren er Bekende Nederlanders besteld, die over hun eigen geloof mochten vertellen. Acteur Mimoun Ouled Radi vertelde over de islam – „Het geloof is een houvastvorm voor slechte tijden” – en raakte vervolgens in een fundamentele discussie verstrikt, over de vraag of de bioscoop haram of halal is. Hij vond de bioscoop wel halal, maar de meeste leerlingen hadden daar ernstige twijfels over.

Ook MC Nina, dat grote rapmeisje dat de laatste tijd steeds op tv is met een T-shirt waar ‘Lastig’ op staat en nogal weinig levenslust uitstraalt, mocht haar verhaal doen. Zij geloofde in niks, alleen in zichzelf. Lekker overzichtelijk. Soulzangeres Corey hing geen geloof aan, maar had ‘een persoonlijke relatie met God’. En daar ging ze nu even een lied over zingen. Een sterk evangeliserende gospelsong volgde, waar de leerlingen, ook Khalid, stil naar luisterden en hard voor applaudisseerden.

Op de gang, daarna, namen ze Corey nog even door. „Ze was net Beyoncé”, zei een meisje. „Nee, nog beter!” zei een ander meisje.

Ieder zijn eigen godjes.

    • Aaf Brandt Corstius