Zege cricketers op Schotland

De Nederlandse cricketers hebben het wereldkampioenschap in het Caraïbisch gebied, op voorhand een kansloze missie, met een ruime overwinning afgesloten. Nederland versloeg Schotland in Basseterre, de hoofdstad van St. Kitts, met acht wickets.

De Nederlandse batsmen kwamen in 23.5 overs tot een totaal van 140 runs voor het verlies van twee wickets. Ryan ten Doeschate (70 not out) en Bas Zuiderent (43 not out) toonden zich het productiefst. De Schotten waren niet verder gekomen dan 136. Beide teams waren al uitgeschakeld. Dat was met Zuid-Afrika en Australië, de nummers één en twee van de wereldranglijst, als andere groepstegenstanders geen verrassing.

De bowlers in de selectie van Peter Cantrell gaven hun opponenten gisteren weinig hoop op een goed resultaat in het slotduel om de eer. Na 34.1 overs waren de Schotten all out. Billy Stelling was op dreef. Hij nam in 8 overs drie wickets voor slechts 12 runs.

Hij trof tweemaal een Schots been voor het wicket en zag openingsbatsman Navdeep Poonia al op zijn tweede bal sneuvelen. Diens slagpoging eindigde in de handschoen van wicketkeeper en gelegenheidsaanvoerder Jeroen Smits. Mark Jonkman (2-22 in 5) en Mohammad Kashif (2-29 in 7) leverden ook goed werk.

Zuiderent, die aan bat mocht beginnen met Darron Reekers, maakte de bedoelingen meteen duidelijk met een aantal vieren (bal via de grond het veld uit). Hij zou er zes slaan.

In samenwerking met Zuiderent – het ongeslagen partnership leverde 103 runs op – bezorgde profcricketer Ten Doeschate Nederland de derde plaats in poule A. Dat deed hij onder meer met 13 vieren en 1 zes (door de lucht over het touw). Ten Doeschate had voor zijn 70 runs slechts 68 ballen nodig. (ANP)