Weekboek 12

WeekBoek werkt samen met www.papierenman.blogspot.com, de literaire website van de Vlaamse journalist Dirk Leyman. De korte berichten zijn in uitgebreidere vorm te lezen op zijn weblog en op dat van Boeken, www.nrc.nl/boekenblog

Het ironie-teken

Britse scholen weigeren gratis klassieken

Tientallen Britse scholen hebben gratis schenkingen van klassieke boeken afgewezen, omdat leerlingen ze te ‘ingewikkeld’ vinden om te lezen. Bijna vijftig scholen weigerden gratis pakketten met werken van Jane Austen, William Shakespeare en Charles Dickens te aanvaarden, met het argument dat de jongeren ze ‘vervelend’ vonden. Dat heeft de Millennium Library Trust bekendgemaakt, een instelling die in het kader van een leesstimuleringsprogramma jaarlijks rijk gevulde boekensets met Britse klassieken weggeeft.

Boek Hirsi Ali roept ook in het Engels felle reacties op

Infidel, de oorspronkelijke Engelstalige versie van het in het Nederlands vertaalde Mijn vrijheid van Ayaan Hirsi Ali, wordt sinds de verschijning in februari in Engelstalige dag- en weekbladen zeer uiteenlopend besproken. Kritiek op haar felle houding tegenover de islam gaat gepaard met bewondering voor haar levensverhaal. The Economist heeft geen goed woord over voor de autobiografie. ‘Ayaan Hirsi Ali geeft de schuld aan de islam voor de misère in de moslimwereld. Haar nieuwe autobiografie laat zien dat het leven daar te complex voor is’.

Hirsi Ali wordt een te simplistische kijk op de islam verweten, en er wordt een verwijdering in plaats van een toenadering geconstateerd tussen haar en de islamitische vrouwen die ze wil emanciperen. Maar in andere kranten is veel bewondering voor het levensverhaal van de Somalische vluchteling, die het tien jaar na aankomst in Nederland tot Tweede-Kamerlid schopte. De Financial Times spreekt van ‘this stunning book’, The Washington Post van ‘a unique intellectual journey.’

De Grote Flaptekst Wedstrijd 2007

De Vereniging Vrienden van het Eerste Hoofdstuk organiseert de Grote Flaptekst Wedstrijd 2007. Deelnemers wordt gevraagd de flaptekst van hun droomboek te schrijven. De vereniging werd in 2004 opgericht door boekenliefhebbers die bezorgd waren over het teruglopende aantal lezers in Nederland. Zij bepleiten een nieuwe leeshouding: beperk je tot het lezen van een eerste hoofdstuk en laat je fantasie de rest van het werk doen. Op die manier kun je in de tijd die je nodig had voor één boek wel tien boeken lezen. Op www.creativereading.nl staat in tien stappen beschreven hoe je het zogenaamde Nieuwe Lezen kunt bereiken. Daar is ook te vinden hoe lezers aan de flaptekstwedstrijd kunnen meedoen.

Saskia de Coster betrekt schrijvershuis Amsterdam

De Vlaamse schrijfster Saskia de Coster wordt vanaf 15 april de volgende writer in residence in het Amsterdamse schrijversappartement aan het Spui, zo maakte het Nederlandse Fonds voor de Letteren bekend. De Coster gaat er werk maken van haar volgende roman met als werktitel De ongelukkigste mens ter wereld. In Amsterdam denkt ze ‘de ideale combinatie te vinden van isolement en ontdekking’ en wil ze ‘rondwandelen’ in de geschiedenis van Amsterdam.

Topvoetballers werpen zich op de leesbevordering

In Groot-Brittannië hebben bekende Premier League-voetballers als Arjan De Zeeuw en Jens Lehmann een lijst met favoriete boeken bekendgemaakt. Aan de hand van de boekenlijst willen de Natural Literacy Trust, de Arts Council England, de Football Foundation en The Premier League moeilijk bereikbare lezersgroepen ertoe aanzetten om toch de stap naar de bibliotheek of boekhandel te zetten. In de sporttassen van de voetballers schuilen onder meer Roald Dahls Charlie and the Chocolate Factory, The Kite Runner van Khaled Hosseini en The Curious Incident of the Dog in the Night-Time van Mark Haddon.

Franse schrijvers verder zonder grenzen

44 Franstalige schrijvers, onder wie Tahar Ben Jelloun, JMG Le Clézio en Jean Rouaud, hebben deze week in een manifest in de boekenbijlage van Le Monde het einde van de ‘francofonie’ afgekondigd. Het centrum van de Franse literatuur bevindt zich, betogen zij, niet langer binnen de grenzen van Frankrijk, maar in alle Franstalige uithoeken van de wereld. De discussie werd aangewakkerd door het feit dat de grote literaire prijzen van het najaar (zoals de Goncourt voor Jonathan Littell) allemaal naar Franstalige schrijvers van buiten Frankrijk waren gegaan – een historisch moment, menen de manifestschrijvers.

Ironieteken CPNB slecht ontvangen

De presentatie van het ironieteken op het boekenbal leverde op de weblog www.nrc.nl/boeken een hoop verbolgen reacties op. Het inspireerde H. Scheltema de Heere tot een gedicht: ‘De ironie behoeft geen teken / want is uiteraard al ironisch gebleken. / Komt, dat u dat niet zo snel doorhad, / omdat u watten in het oor had? / Het probleem is, bij al wat wordt verwoord, / dat (men) zo’n slingertje niet hoort.’

Website van de week: www.boekenweek.nu

Een antiquarische website waarop bijna alle boekenweekgeschenken van de laatste 72 jaar zijn te bestellen. Ook voor uitgaven omtrent de Friese, Drentse, kinder- en christelijke boekenweek.

Met bijdragen van Dirk Leyman, Margot Dijkgraaf en Reinier Kist
    • Reinier Kist
    • Margot Dijkgraaf
    • Dirk Leyman