‘VS beletten bestand Libanon’

De Amerikaanse regering heeft afgelopen zomer actief voorkomen dat er een onmiddellijk bestand kwam in de oorlog tussen Israël en de shi’itisch-fundamentalische beweging Hezbollah in Libanon. Dat zegt de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, in de documentaire The Summer War in Lebanon, die de BBC-radio in april uitzendt.

Volgens Bolton wilden de VS dat Israël de militaire capaciteit van Hezbollah volledig elimineerde voordat er een bestand in werking trad. Tot dat moment werd een staakt-het-vuren „gevaarlijk en ondoordacht” geacht. Ten tijde van het conflict zei Washington dat de wereld getuige was van „de geboorteweeën van een nieuw Midden-Oosten” (minister Rice) en dat de crisis „pijnlijk en tragisch” was, maar ook „een kans voor verandering in de regio” (president Bush).

De VS besloten de internationale oproep tot een staakt-het-vuren uiteindelijk te steunen toen bleek dat Hezbollah niet zou worden verslagen. Bolton zegt er „verdomde trots” op te zijn dat het bestand niet eerder kwam.

In juli begon Israël de oorlog in reactie op de ontvoering van twee Israëlische soldaten door Hezbollah. Israël bombardeerde en bestookte stellingen en machtsbases van Hezbollah in Zuid-Libanon en in de hoofdstad Beiroet. In totaal vielen daarbij zeker 1.200 doden. Door beschietingen met katjoesja-raketten vanuit Libanon vielen in Israël tientallen doden.

In de documentaire zeggen Westerse diplomaten dat verscheidene Arabische regeringen de oorlog steunden. „Vele van hen waren – hoe zal ik zeggen – niet afkerig van de gedachte dat de Israëliërs Hezbollah grondig zouden verslaan, omdat de beweging door Arabische staten in toenemende mate wordt gezien als een Iraanse verlengstuk”, aldus de speciale VN-gezant Terje Roed Larsen.