Verwarring over troepen Angola

De Angolese regering heeft gisteren ontkend veiligheidstroepen te zullen leveren aan Zimbabwe, om daar de regering te helpen in haar strijd tegen de oppositie. „Er is niets van waar”, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken over het bericht dat er 2.500 man oproerpolitie naar Zimbabwe gaan. Volgens een politiewoordvoerder in Harare wordt onterecht de suggestie gewekt dat de Zimbabweaanse politie zelf niet in staat is de orde te handhaven.

Gisteren meldde het Britse dagblad The Times dat de eerste duizend man op 1 april in Harare verwacht worden, en citeerde het de Zimbabweaanse minister van Binnenlandse Zaken Kembo Mohadi, die zei dat de resterende troepen in groepen van 500 zouden volgen. Ook een Zimbabweaanse nieuwswebsite meldde dat Angola de regering van Robert Mugabe te hulp zal schieten.

Nu zegt Mohadi dat Harare en Luanda slechts een uitwisselingsprogramma voor opleidingen van veiligheidstroepen gaan beginnen. Maar de Angolese minister en generaal Ramos Monteiro zou op de Zimbabweaanse staatsradio gezegd hebben dat „Angola al het mogelijke zal doen om de Zimbabweaanse politie te helpen en niet zal toestaan dat westers imperialisme Zimbabwe overneemt”.

Westerse landen hebben de zuidelijk Afrikaanse landen opgeroepen eensgezinder en daadkrachtiger stelling te nemen tegen Mugabe, die eerder deze maand een bijeenkomst van oppositiepartij MDC met veel geweld liet neerslaan. Het verbond van landen in de regio, SADC, heeft het geweld nog niet unaniem veroordeeld. De Zambiaanse president Mwanawasa noemde zijn buurland gisteren „een zinkende Titanic waarvan de passagiers overboord springen”, en zei dat de SADC moet optreden, nu „stille diplomatie gefaald heeft”. (Reuters, AP)