Ton F. van Dijk verlaat de Publieke Omroep

Netcoördinator Ton F. van Dijk gaat weg bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hij heeft bedankt voor de baan van directeur televisieprogrammering. Deze nieuwe functie was hem aangeboden door de raad van bestuur van de NPO als onderdeel van een grotere reorganisatie. Volgens Van Dijk vereist zo’n baan betrokkenheid voor een langere periode. „Ik ben toe aan nieuwe uitdagingen.” Hij vertrekt per 1 september, maar heeft tot die datum een sabbatical. De raad van bestuur betreurt zijn vertrek. Er is nog geen andere kandidaat voor de functie van directeur tv-programmering.

Ton F. van Dijk is wel de machtigste man in Hilversum genoemd. Hij is netcoördinator van Nederland 1 en was verantwoordelijk voor de nieuwe programmering van de Publieke Omroep die in september inging. De drie netten kregen een eigen profiel: Nederland 1 is de populaire zender, 2 is voor verdieping en 3 voor jonge, experimentele tv. In het programmeringsmodel verloren de omroepen hun thuisnetten. Dat leverde Van Dijk veel kritiek op van de omroepbestuurders. De raad van bestuur en de netcoördinatoren hebben zich echter niet te veel bemoeid met de inhoud van programma’s, concludeerde oud EO-directeur De Boer onlangs. Hij deed onderzoek in opdracht van de raad van bestuur. De spanningen in het bestel zijn wel toegenomen en lijken een steeds groter probleem te worden, aldus De Boer. Ton F. van Dijk kwam onder meer in het nieuws door zijn plan om het programma Lingo te schrappen. Het spel trok niet voldoende jonge kijkers. Zelfs premier Balkenende bemoeide zich met de kwestie. Lingo bleef bestaan.

Ondanks de kritiek wordt Van Dijk ook gezien als de man die aan de wieg stond van de weg omhoog. De drie publieke zenders kunnen sinds september de concurrentie weer aan met de commerciëlen, blijkt uit de kijkcijfers. Nederland 1 haalde de afgelopen zes maanden een marktaandeel tussen de 17 en 19 procent, aldus de Stichting KijkOnderzoek. RTL4 zit tussen 13 en 16 procent, SBS6 tussen 10 en 12 procent.

De NPO benoemde Jan Westerhof tot directeur radioprogrammering, Michel Mol is directeur innovatie en nieuwe media en William Valkenburg directeur internet.