Toegang coffeeshop na biometrische scan

Maastricht. Wie nog geen achttien jaar is, komt vanaf komende zomer de zestien coffeeshops van Maastricht niet meer binnen. Dat stelt de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht. Een nieuw biometrisch toegangssysteem, dat deze week werd gedemonstreerd, moet daarvoor zorgen. Wie een coffeeshop in Maastricht voor de eerste keer bezoekt, moet zijn paspoort of rijbewijs laten controleren op echtheid. Dat gebeurt via een computer die is verbonden met de databases van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Tevens worden een gezichtsfoto en een vingerafdruk van de bezoeker genomen. Bij elk volgend bezoek hoeft de klant slechts zijn of haar vinger op een scanner te leggen. Een camera stelt vast of het gezicht van de klant overeenstemt met de eerder gemaakte foto.