Televisie Voorkeur

De reportage Elle: Super business model volgt het Australische fotomodel Elle ‘The Body’ Macpherson bij haar pogingen de Amerikaanse markt te veroveren met haar lingerielijn. BBC 2, 20.00-20.30u. Model Elle Macpherson, executive director of Hot Tuna International Plc, makes a presentation at the Emporio Armani fashion show, as part of London Fashion Week in London, U.K., Thursday, September 21, 2006. Photographer: Suzanne Plunkett/Bloomberg News. BLOOMBERG NEWS

actualiteiten

Netwerk. Gesprek met prins Willem-Alexander over watermanagement en een reportage over zijn reis naar Rome ter gelegenheid van de Internationale Waterdag. Verder de schijnveiligheid van antivirussoftware voor computers. De meeste beveiligingspakketten beschermen niet afdoende tegen hackers. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Gesprek met de ministers Middelkoop (Defensie) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) die net terug zijn uit Uruzgan. Ned.2, 22.15-23.00u.

documentaire

Simon Schama: Rough Crossings. Documentair drama over de Amerikaanse slaven die aan Britse zijde vochten tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783). Uitzending ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Act of Abolition of the Slave Trade (1807). BBC 2, 22.00-23.35u.

Dossier 2300: Leven met een half lijf. Tweede, laatste deel van documentaire over Rosemary Siggins uit Utah die is geboren met een aandoening waardoor zij op jonge leeftijd gedwongen was om haar benen te laten amputeren. Desondanks is zij getrouwd en heeft zij een kind. RTL4, 22.55-23.55u.

praatprogramma

De leugen regeert. Ab Pilgram, oud-politiek redacteur van de NOS, en wetenschapsredacteur Martijn van Calmthout van de Volkskrant discussiëren over de vraag of de media (mede) verantwoordelijk zijn voor de verwarring over klimaatverandering. Verder geven popjournalist Menno Pot en redacteur Peter van Brummelen hun mening over het concert van Dolly Parton. Zong ze nu wel of niet echt? Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Gerrit Komrij over het boek Perplexicon - het abc van de nonsens, dat hij samenstelde met Tysger Boelens. Ook te gast is Wim Hof, die bekend staat als The Iceman. Hof is dol op bijzondere projecten bij extreme koude. Binnenkort gaat hij de Mount Everest beklimmen in korte broek. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday night with Jonathan Ross. Nieuwe reeks praatprogramma’s met als gasten onder anderen Daniel Radcliffe, bekend om zijn filmrol als Harry Potter, die nu in Londen optreedt in Peter Shaffers toneelstuk Equus en actrice Thandie Newton (Mission Impossible, Crash), die binnenkort te zien zal zijn in Run Fat Boy, Run, een film van David Schwimmer. Muziek van Damon Albarn en Paul Simonon met hun laatste project The Good, The Bad and The Queen. BBC 1, 23.40-0.40u.

amusement

Humo’s Pop Poll de luxe 2007. Amusementsprogramma uit het Antwerpse Sportpaleis rond de jaarlijkse bekroning van Vlaanderens beste, slechtste en ergerlijkste producties op het gebied van muziek, literatuur, film, media en politiek, georganiseerd door het weekblad Humo. Tussen de uitreikingen door wordt het publiek muzikaal en artistiek verwend met o.m. optredens van Kamagurka, Daan, Absynth Minded, Tim Vanhaemel, Wim Helsen en Tom Lanoye. België 2, (Canvas), 20.50-21.50u.

Nachtegiel. Een radioprogramma om naar te kijken met deejays Giel Beelen en Gerard Ekdom, onbekende bands en veel zin en onzin. Ned.3, 1.15-6.48u.

muziek

Zo is er maar één: Liedjes over passie. Tweede halve finale van een muziekprogramma waarin een zoektocht wordt ondernomen naar de allermooiste Nederlandstalige liedjes. België 1, (Eén), 20.40-21.40u.

Tura in symfonie. Hoogtepunten uit concerten van de Belgische zanger Will Tura in februari 2007. België 1, (Eén), 22.35-23.35u.

sport

WK Kunstrijden. Samenvatting van de korte kür vrouwen en ijsdansen: de vrije dans. Ned.2, 19.25-20.25u.

NOS Sportjournaal. Aandacht voor o.m. WK Kunstrijden in Tokio, hockey en de wedstrijd Nederland-Schotland op het WK cricket. Ned.3, 22.35-22.55u.

De wedstrijden. Naast de vrijdagwedstrijd van de eredivisie het overzicht van de Belgische eredivisie. Tien, 22.30-0.00u.

Digitaal

Cultura: Grieks. Zorba de Griek, Griekse popidolen en idyllische locaties zijn het thema. Na een gesprek met Henk van Gelder van NRC Handelsblad over Griekse muziek, Griekse muzikanten en componisten en natuurlijk over La danse de Zorba, de concertregistratie Het Metropole Orkest ontmoet Theodorakis opgenomen tijdens het Athene Festival in 1995 in het amfitheater van Herodus Atticus. Met optredens van de Griekse zanger George Dalares, het koor Fons Musicalis en de bouzoukispelers Kostas Papadopoulos en Lakis Karenzis. Daarna Het Metropole Orkest op Kreta, opgenomen tijdens het Kreta Zomerfestival in 1994. Verder o.m. een optreden van Demis Roussos met zijn sixtiespopgroep Aphrodite’s Child. Om 23.00 uur is de vierde aflevering van Toppop Golden Years te zien, met als thema Reggae. www.cultura, vanaf 20.30u.