Tegenvaller Barclays bij hypotheken

De onrust op de Amerikaanse hypotheekmarkt heeft Barclays, dat fusiegesprekken voert met ABN Amro, met probleemleningen opgezadeld. Barclays is schuldeiser van het vrijwel bankroete New Century.

In een overeenkomst die gisteren bij de Amerikaanse beurscommissie SEC is gedeponeerd blijkt dat de bank de risicovolle hypotheekportefeuille heeft overgenomen van New Century omdat de Amerikaanse hypotheeknemer kennelijk niet in staat was de geëiste 900 miljoen dollar (675 miljoen euro) aan Barclays terug te betalen.

Doordat de Amerikaanse hypotheekverstrekker niet meer aan bepaalde financiële voorwaarden voldeed, eiste Barclays eerder deze maand 0,9 miljard dollar aan leningen terug van New Century. Op 16 maart is afgesproken dat New Century, dat in grote financiële problemen zit, dit bedrag niet meer hoeft terug te betalen, maar dat de hypotheken die New Century met Barclays’ geld heeft verstrekt worden overgedragen aan de Britse bank.

Barclays zegt geen commentaar te kunnen geven op individuele cliënten, maar stelt dat „tegenover alle risico’s op de markt voor hypotheken een onderpand bestaat”.

De leningen die Barclays nu overneemt zijn risicovolle hypotheken aan Amerikanen met lage inkomens. Mocht New Century erin slagen met andere schuldeisers gunstiger afspraken te maken, dan zal Barclays hier in de toekomst voor worden gecompenseerd, zo is afgesproken.

De groei van het aantal wanbetalers op deze hypotheken en het tanende vertrouwen van beleggers in deze leningen hebben veel Amerikaanse hypotheekverstrekkers in problemen gebracht. Financiers van New Century, voornamelijk Amerikaanse zakenbanken, eisten eerder deze maand 8,4 miljard dollar van hun leningen terug. De aanklager van de staat Californië, waar New Century gevestigd is, doet onderzoek naar mogelijke boekhoudfraude bij het bedrijf. De beurs in New York heeft de handel in het aandeel geschorst.