Schatgraven in de moderne muziekgeschiedenis

cd hiphop Live Convention ‘77-‘79: Sure Shots Disco Wax/Golden Reaal

cd hiphop

Live Convention ‘77-‘79: Sure Shots

Disco Wax/Golden Reaal

****-

Dag lieve i-Podkinderen. Vandaag wil opa jullie een verhaal vertellen over de moderne muziekgeschiedenis. Een spannend avontuur over vergeelde tijden en vergeten hoofdrolspelers als vinyl en cassettebandjes. Er was eens een studiotechnicus die Kenny Wilson heette en die had een broer, Reggie, die in de vroege jaren zeventig buurtfeesten en festivals afstruinde om de optredens van rappers en dj’s op te nemen. Zeldzame, unieke opnames van hiphop uit de kraamtijd, toen de muziek nog niet op plaat en op radio te horen was en al helemaal niet op i-Pods.

Kenny besloot een compilatie te maken van het unieke materiaal van zijn broer. Omdat bij het kopiëren van de cassettebandjes de geluidskwaliteit steeds bedroevender werd, schafte hij de disco- en funkplaten aan die de dj’s op de feesten gebruikten en nam hij de muziek, inclusief loops en backspins, opnieuw op onder de door zijn broer opgenomen vocalen. Een tijdrovende, archeologische klus, want Kenny moest er zonder gemakken van de moderne techniek voor zorgen dat de muziek synchroon liep met de originele bandopnames. Tot overmaat van ramp werden de banden met de uiteindelijke compilatie gestolen bij een inbraak waarna het bijzondere materiaal twee decennia lang onvindbaar was.

In 2004 doken de banden weer op bij een faillissementsverkoop van een platenwinkel en nu is de compilatie alsnog beschikbaar op een prachtig vormgegeven cd. En zo komen de allereerste hiphopopnames alsnog tot ons: een mix van rauwe funkbreaks, stevig pompende disco en rappers die de menigte opzwepen.

We horen een fragment van Walk This Way van rockband Aerosmith, die met dat nummer in de jaren tachtig een megahit scoorden samen met rapgroep Run DMC, flarden uit films, en talloze bekende breaks die later de basis vormden voor menige raphit.

Door het opnameproces zijn de beats van betere kwaliteit dan de vocalen die vaak hol en gefilterd klinken; historisch gezien is deze compilatie vol oldschool-gevoel van onschatbare waarde.

    • Saul van Stapele