Renovatie van Stedelijk Museum kan doorgaan

AMSTERDAM, 23 maart. De Amsterdamse rechtbank besloot gisteren dat de renovatie van het Stedelijk Museum aan het Museumplein kan doorgaan. Omwonenden en Stichting Monumentenbehoud Nederland wilden de bouw laten stilleggen omdat ze niets zien in het hypermoderne ontwerp voor de nieuwe vleugel van het museum. De rechter heeft dit verzoek afgewezen. Hij bestrijdt daarmee de conclusie van de stichting dat de luifel ”grote inbreuk maakt op de architectonische omgeving en geen recht doet aan het bestaande gebouw”. Ook weerspreekt de rechter de mening van Monumentenbehoud dat het renovatiebesluit onzorgvuldig is. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de Welstandcommissie schaarden zich eerder achter de renovatie. De oplevering van het nieuwe Stedelijk is voorzien voor de zomer 2009. De vernieuwing kost ruim 107 miljoen euro.