Ratten bij nacht

Diederik Meijer maakt portretten in beeld en geluid.

Zijn nieuwste project: Nederlandse gevangenen in de Dominicaanse Republiek.

Nederlandse gevangenen in de Dominicaanse Republiek Foto’s Diederik Meijer Meijer, Diederik

Gisteren was het weer zover: een 18-jarige vrouw uit Tilburg werd op de Dominicaanse Republiek tot tien jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel. Meer dan 2.100 Nederlanders zitten op dit moment ergens in de wereld gevangen, aldus een lijst van Buitenlandse Zaken. De lijst kent wat landen betreft stijgers en dalers en is daarmee een indicatie voor de manier waarop smokkelaars hun routes verleggen als de pakkans te groot is geworden.

Buiten Europa geldt de Dominicaanse Republiek als topper met ruim 150 Nederlanders die daar vast zitten. In 2004 waren dat er nog ‘maar’ 75. Fotograaf Diederik Meijer heeft nu van negen van hen portretten gemaakt. Op nrc.nl zie je hun foto en hoor je henzelf hun verhaal vertellen.

Diederik Meijer: „De grote uitdagingen waren het vinden van de mensen en het verkrijgen van toestemming in de gevangenis te fotograferen. Lastig omdat de Nederlandse overheid in verband met de privacybescherming de namen van de gevangenen niet kon verstrekken, maar toestemming in de gevangenis te mogen fotograferen wel op naam moet worden aangevraagd.”

Bekijk en beluister het project op www.nrc.nl