Publicatie cartoons was rechtmatig

De publicatie van een aantal cartoons van de profeet Mohammed in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo waren rechtmatig. Dat concludeert een Franse rechter naar aanleiding van een rechtszaak die was aangespannen door enkele islamitische organisaties tegen hoofdredacteur Philippe Val.

De rechter vindt dat de publicatie van de omstreden cartoons, die eerder waren gepubliceerd in de Deense krant Jyllands-Posten, niet kunnen worden beschouwd als een belediging voor gelovige moslims. Ze vallen onder het recht op vrijheid van meningsuiting.

De rechtzaak ging feitelijk maar over drie van de gepubliceerde karikaturen. Over twee van die karikaturen oordeelde de rechter dat ze niet beledigend zijn voor moslims, maar een kritiek zijn op moslimfundamentalisme.

Van de derde cartoon, waarop de profeet was afgebeeld met een tulband in de vorm van een bom, zei de rechter dat hij mogelijk als beledigend kon worden opgevat, maar dat hij in de context van het nummer moest worden geïnterpreteerd. Charlie Hebdo publiceerde de twaalf Deense karikaturen, aangevuld met een aantal nieuwe, in februari 2006 in een nummer dat geheel gewijd was aan de spanning tussen godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. De Deense publicatie leidde destijds tot grote woede en demonstraties in islamitische landen, en tot een boycot van Deense producten.

De Lhaj Thami Breze, die deel uitmaakt van de Franse unie van fundamentalistische islamitische organisaties, gaat in beroep tegen het vonnis. (Reuters, AP, AFP)