Preview: Sony PlayStation 3

ps3_konsole.jpgMet de komst van de PlayStation 3 zijn alle console-bouwers aanbeland bij hun derde generatie spelcomputers: geavanceerde systemen die behalve als spelcomputer ook als digitaal mediacentrum voor het hele gezin dienen.

De PlayStation3 misstaat zeker niet in de huiskamer. De glimmende sciencefiction-achtige behuizing kan, net als de concurrerende Xbox 360, liggend en staand worden gebruikt. Maar in tegenstelling tot de Xbox blijft de nieuwe PlayStation vrij stil. Een ander voordeel is dat de PS3 geen losse adapter heeft en standaard over WiFi beschikt. Dat scheelt weer wat kabels in de woonkamer.

Dat de PlayStation 3 met de nodige vertraging in de Europese winkels verscheen had te maken met productieperikelen rondom de geavanceerde Blu-Ray speler waarmee het apparaat is uitgerust. Deze potentiële opvolger van de dvd kan films op HD-formaat (high-definition, of te wel hoge resolutie) weergeven, maar - belangrijker voor de gamer - een Blu-Ray schijf kan uitgebreidere games bevatten met meer details en variatie.

Die moderne Blu-Ray-capaciteit maakt de PS3 tot een bijzonder, maar ook prijzig apparaat. Aan de andere kant; filmliefhebbers die een losse Blu-Ray speler willen kopen zijn daar nu nog minstens duizend euro voor kwijt. De PS3 doet het voor de helft.

PS3_B1_front_03a.jpgWat zit er verder in de doos? Onder meer alle videokabels (ook HDMI) om de PS3 op de tv aan te sluiten en een draadloze controller. Die kan, dankzij bewegingssensoren, ook spellen besturen door deze zogeheten Six Axis Controller te bewegen. Nog niet zo uitgebreid als de Nintendo Wii remote dat kan (die ook als hockeystick, golfclub of bowling-hand kan dienen), maar het is een aardig gebaar naar de beginnende gamer die geen trek heeft om alle knoppen van de controller eerst uit te vogelen.

Dankzij de usb-poorten, geheugenkaartlezer en Bluetooth-ontvanger zijn externe apparaten eenvoudig op de PlayStation 3 aan te sluiten. Dat geldt voor digitale camera’s, mp3-spelers, maar ook voor een draadloze muis of keyboard. De internetverbinding dient nu nog vooral om contact te maken met Sony’s online platform, waar je games kunt kopen en andere gamers treft. De internetbrowser van de PS3 is wel volledig functioneel en kan ook bijvoorbeeld de flash-filmpjes van videosite Youtube.com op het tv-scherm toveren. Jammer genoeg heeft de PS3 geen mogelijkheid om films en muziek vanaf een andere pc in het thuisnetwerk af te spelen. Microsoft heeft die functie wel goed geïntegreerd in de Xbox 360, die dient als een verlengstuk van een Windows-computer met Mediacenter-software.

Afbeelding_3.pngDit najaar start Sony overigens met Home, een online wereld die sterke overeenkomsten met Second Life vertoont. Gamers kunnen er hun virtuele persoonlijkheid aanmaken, hun gamesprestaties bewaren en met elkaar praten via toetsenbord of headset. Microsoft en Nintendo hebben soortgelijke online functies, maar nog niet met dezelfde 3D-uitstraling.

De games van de PS3 worden ook in high definition weergegeven, maar bij de eerste generatie spellen is dat nog beperkt tot een resolutie van 720p (720 beeldlijnen, evenveel als bij de Xbox). Later hoopt Sony ook spellen te leveren die gebruik maken van de maximale HD-resolutie (1080p, net als de Blu-Ray films). Een eerste 1080p demo van de game Gran Turismo is al te downloaden. De Xbox is beperkt tot 720p, de Nintendo Wii heeft een maximale resolutie van 480p (dvd-kwaliteit).
De PlayStation 3 is voor Sony-begrippen behoorlijk ‘open’ is opgezet: er zit bijvoorbeeld een geheugenkaartlezer in die niet alleen met Sony’ s eigen MemoryStick overweg kan, maar ook met andere flashkaartjes. Ook opvallend: de harde schijf van 60 GB is een standaard notebook schijf die je er vrijwel zonder schroeven uitwipt en kunt vervangen door een groter exemplaar. Ook het besturingssysteem van de PS3, Linux, biedt allerlei mogelijkheden om meer uit het apparaat te halen dan Japanners er in de fabriek in stoppen. Misschien valt die mediacenter-functie met een omweggetje nog uit te breiden.

specs_consoles.jpg

Uit de bovenstaande tabel blijkt dat de PS3 technisch vooruitstrevender is dan de concurrerende spelcomputers van de derde generatie; de Xbox 360 van Microsoft en de Nintendo Wii. Dat rechtvaardigt weliswaar de stevige prijs van de PS3, maar de vraag is of die state-of-the art technologie ook extra kopers zal trekken. Kan techniek alleen de gamer overtuigen? Spelcomputers worden in eerste instantie gekocht omdat ze bepaalde populaire speltitels (bv Final Fantasy of Tekken) exclusief kunnen draaien. De PS3 heeft op dat gebied al wel wat krediet aan de Xbox 360 verloren, omdat Microsoft al een jaar langer te koop is en met name in Europa al veel enthousiaste gebruikers kent. Rond de kerstdagen van 2006 waren er wereldwijd 10,4 miljoen nieuwe Xboxen verkocht. De Nintendo Wii, die afgelopen december uitkwam, is zo populair dat het apparaat niet aan te slepen is, tot frustratie van de klanten en de fabrikant. Sony hoopt op zijn beurt dit voorjaar nog zes miljoen PS3’en wereldwijd verkocht te hebben en uiteindelijk zelfs het succes van de PlayStation 2 te evenaren (die nu voor 99 euro in de winkels ligt) . Van de PS2 werden tot nu toe 110 miljoen exemplaren verkocht.


Spellen voor de PS3 bij de lancering (uit persbericht):

Resistance: Fall of Man™, MotorStorm™, Genji™: Days of the Blade, Formula One Championship Edition, Ridge Racer™ 7. Bij de introductie is er ook een uitzonderlijke serie titels verkrijgbaar van ‘s werelds toonaangevende, onafhankelijke uitgevers als Electronic Arts, Activision, Namco Bandai, Sega, Take 2, Ubisoft, Vivendi Universal en Sony Online Entertainment. Naast de games op disc kunnen voor het eerst ook volledige games van het PLAYSTATION®Network worden gedownload, waaronder Tekken®: Dark Resurrection en Gran Turismo® HD Concept.
De adviesprijs van een PS3 game is 67 euro.

Volledige lijst met specificaties:

    • Marc Hijink