Ophef over de ruil van een Italiaanse journalist

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben bezwaar gemaakt tegen de ruil van vijf Talibaan-strijders voor de in Afghanistan ontvoerde Italiaanse journalist Daniele Mastrogiacomo. Volgens de twee regeringen brengt de overeenkomst NAVO-troepen in Afghanistan in gevaar en worden ontvoeringen zo aangemoedigd.

„Wij onderhandelen niet met terroristen, en we adviseren anderen dat ook niet te doen”, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een Britse woordvoerster sprak van „een verkeerd signaal aan potentiële gijzelnemers”. Minister Verhagen zei woensdag in Kabul: „Als we een situatie creëren waarin de vrijheid van Talibaan-strijders gekocht kan worden door een journalist gevangen te nemen, zullen er binnenkort geen journalisten meer zijn.”

Mastrogiacomo, verslaggever voor dagblad La Repubblica, werd ruim twee weken geleden ontvoerd in de zuidelijke provincie Helmand, waar hij twee Talibaan-leiders wilde interviewen. Hij werd met de dood bedreigd, en moest toezien hoe zijn Afghaanse chauffeur werd onthoofd. Zijn Afghaanse tolk is overigens nog niet vrijgelaten. Na bemiddeling door de Italiaanse hulporganisatie Emergency kwam Mastrogiacomo vrij, in ruil voor vijf hoge Talibaan-strijders, die in Kabul gevangen zaten. Het is sinds de inval in Afghanistan niet eerder voorgekomen dat een ontvoerde openlijk is geruild voor gevangenen.

De Talibaan vieren de vrijlating van de vijf als een overwinning. Een van de vijf, Talibaan-woordvoerder Ustad Yasir, zei zich onmiddellijk weer in de strijd te zullen storten „om bezetters te pakken te krijgen en ongelovigen te bestrijden”. De anderen zijn woordvoerder Hakimi, de commandanten Hambdullah en Ghaffar, en een broer van Mullah Dadullah, een van de hoogste leiders.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken D’Alema ontkende dat er officiële klachten zijn geweest. Wel zou hij gisteren een telefoongesprek hebben met zijn Amerikaanse ambtgenoot Rice over de kwestie. (Reuters, AP, AFP)